Turnaj florbalistů ovládli Holanďané

Florbalových turnajů se v Česku během roku odehrají desítky, ale tenhle byl v mnohém odlišný. V Praze na Třebešíně totiž o uplynulém víkendu proháněly děravý míček elitní týmy vozíčkářů z celé Evropy. /ilustrační snímek/

Jak se vlastně florbal na elektrickém vozíku hraje? Tak především – dost odlišně v porovnání s klasickým florbalem. Míček nesmí letět více než 20 centimetrů nad zemí, i horní tyčka branky je ve stejné výšce. Tři z pěti hráčů mají běžné hokejky, zbylí dva, kterým postižení nedovoluje držet hůl v ruce, hrají s takzvaným „téčkem“ přimontovaným přímo k vozíku. A aby padalo víc gólů, je branka široká 2,5 metru.

Turnaj s názvem Touch the ball 2013 o víkendu přilákal do Prahy i zahraniční vyznavače tohoto sportu. „Připravili jsme to nejlepší zázemí, které je Praha schopna sportovcům na vozíku nabídnout,“ radoval se Václav Uher, jeden z hlavních organizátorů a zároveň hráč týmu New Cavaliers.

Herní část turnaje proběhla v hale VŠE na Třebešíně, vybavené dostatečným počtem bezbariérových šaten, sociálních zařízení i jídelnou. Z vítězství se nakonec těšil jeden ze zahraničních týmů – nizozemský De Pont Rotterdam.
New Cavaliers coby nejlepší z českých účastníků skončili v turnaji těsně pod stupni vítězů, když v zápase o třetí místo nestačili na německý klub Munich Animals.

„Byl to pohledný zápas, góly padaly na obou stranách,“ popisoval Uher. „Ještě dvě minuty před koncem byl stav 4:4, vítězství ale nakonec urval soupeř.“

Zklamání brzy přebolelo. „Předvedli jsme dobrý výkon. Snad to vyjde příště,“ věří Uher.
Třeba se Cavaliers dočkají v dalším ročníku.

Mladá fronta DNES

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.