Jsem v ID 3. stupně, ale celý důchod mi bere exekutor. Kde mohu získat nějaké peníze?

Dotaz:
Mám invalidní důchod 3. stupně. Je mi 54 let a pobírám pouze 3450 Kč. Nemám z čeho žít a mám problémy s nohama. Kyčle obě nohy 2. stupeň a artróza obou kolen 4 a 3 stupeň. Dále mám panickou poruchu, se kterou už marodím 30 let a je to do konce života. V neposlední řadě mám štítnou žlázu, nemocnou páteř, varixy po 3 operacích, které mám opět, na jícnu, kýlu a ještě nějaké drobnosti. Artróza se mi stěhuje už i do rukou, lokty, prsty, ramena. A ještě k tomu mi celou částku bere insolvenční správce. Můžete mi poradit, kde mohu získat nějaké peníze?

Odpověď:

V prvé řadě je nutno upozornit na to, že pokud je Vaším jediným příjmem ID 3. stupně ve výši 3450 Kč, je protizákonné, když Vám exekutor vše odebírá.

Ve skutečnosti Vám nesmí odebírat z této částky vůbec nic, protože Vám musí vždy zbývat TZV. nezabavitelné minimum, které je v současné době minimálně 6118 Kč. Tato problematika je však velmi složitá a individuální, proto Vám doporučuji, abyste svou situaci řešila s nějakým právním poradcem.

Ve Vašem případě lze rozhodně doporučit, abyste si zažádala o příspěvek na péči. Je velmi pravděpodobné, že byste měla na jeden ze čtyř stupňů mít nárok a mohlo by to alespoň částečně řešit Vaši finanční situaci.

V případě, že máte průkaz ZTP nebo ZTP/P, můžete si také zažádat o příspěvek na mobilitu (400 Kč).

Dále můžete mít nárok na příspěvek na bydlení, o který si stejně jako o příspěvek na péči můžete zažádat na Vaší pobočce Úřadu práce, kde Vám mohou také individuálně poradit, zda nemáte nárok ještě na nějaký další příspěvek.

Jiří Marek
invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.