MZ předloží návrh zákona o regulačním poplatku v nemocnici

V září předloží ministerstvo zdravotnictví vládě návrh zákonného opatření, kterým upraví regulační poplatek v nemocnici. Navrhne 60 korun za den, děti do 18 let by neplatily. Návrh ale v senátu asi narazí…

 

Ministerstvo navrhne 60 korun za den, děti do 18 let by neplatily.

Ministerstvo však nechystá limit počtu dní, který by ochránil hlavně seniory pobývající dlouhodobě v nemocnicích a léčebnách.  V Senátu by tak mohl návrh narazit, protože ČSSD i komunisté limit chtějí.

„Pokud se na tom vláda shodne, měl by hospitalizační regulační poplatek řešit Senát. Zatím ministerstvo chce předložit verzi 60 korun za den a osvobodit děti. Na tom je shoda,“ uvedl legislativní náměstek ministerstva Martin Plíšek.

Pokud Senát zákonné opatření schválí, musí je po volbách potvrdit nová Poslanecká sněmovna, aby od ledna příštího roku mohla změna platit.

Ústavní soud zrušil k 1. lednu 2014 stokorunový poplatek v nemocnici s tím, že jeho výše je diskriminační. Pacienti ho tedy zatím hradí.

Pokud by zákonodárci neschválili od ledna poplatek 60 korun, byl by zcela zrušen a pacienti by neplatili nic.

Loni vybraly nemocnice na stokorunových poplatcích 1,9 miliardy korun, dá se předpokládat, že podobná částka to bude i letos.

Pokud by se obnovil šedesátikorunový poplatek, klesly by příjmy nemocnic zhruba o třičtvrtě miliardy.

Pokud by byl zcela zrušen, chyběly by nemocnicím téměř dvě miliardy korun.

Nemocnice v těchto dnech varovaly, že se dostávají do finančních potíží, někde už prý hrozí omezování péče.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.