MPSV připravilo změnu zákona, příspěvky na auto budou dostupnější

FTV Prima odvysílala další reportáž o lidech, kteří mají problémy s chůzí, ale nedostali příspěvek na auto. MPSV má již připravenou změnu zákona, která by měla dostupnost příspěvku zlepšit. 

Televizi se ozvali další diváci, kteří bojují s nepřízní osudu i úřadů. Mezi nimi i manželé, kteří mají oba amputované končetiny a přesto nemají na příspěvek nárok.

redaktorka:
Získat příspěvek na zvláštní pomůcku – na auto, není jednoduché. Pan Bejlek necítí dolní končetiny. Ujde maximálně 150 metrů, jinak je odkázaný na invalidní vozík. Nesplňuje ale požadavky tabulek a nemá na příspěvek nárok.

Nárok na příspěvek nemají ani ti, kteří mají amputovanou končetinu.

Paragrafu přiznání se sice týká jen amputace dolních končetin, ale nárok na příspěvek nemá ani pan Celý, který je po amputaci dolní končetiny v horní části stehna.

Jiří Celý :
Chodím o protéze, tak jsem zdravý člověk pro ně, neboli, když to řeknu obecně, zdravý kripl.

Paní Blanka invalidní vozík do svého starého auta už nenaloží, na příspěvek na nové auto ale nemá nárok.

Blanka Švomová:
Jsem těžce postižená, ale nemám nárok, prostě ten jeden bod tam chybí.

redaktorka:
Tabulky jsou tabulky, jenže lidem mnohdy komplikují život.

Ministerstvo se ale brání. Příspěvky na auto vyplácí.

Štěpánka Filipová, mluvčí MPSV:
V loňském roce bylo vyplaceno celkem 1745 příspěvků na motorové vozidlo za celkem 284 milionů korun. Letos do dubna to bylo 947 příspěvků na motorové vozidlo za celkem zhruba 147 milionů.

Blanka:
Potřebuju, aby to pan ministr nebo někdo trošku pozměnil.

redaktorka:
Ministerstvo práce a sociálních věcí prý už ale legislativní změnu má připravenou a snad k lepšímu.

mluvčí MPSV:
S úpravou příspěvku na motorové vozidlo počítá vládní návrh novely zákona, který je momentálně připravený a podle posledních informací by ho měla snad příští týden projednat sněmovna.

podle reportáže Prima FTV zpracovala invArena.

1 komentář

  1. Zdravím.Oba s manželkou jsme postiženi,stav po polio, končetin.Manželka postižení pravé dolní končetiny končetina zkrácena důsledkem postižení o 7cm a s končetinou neudělá nic.Takzvaná funkční ztráta končetiny.Ale podle tabulek nemá na příspěvek na auto nárok protože končetinu má.Já jsem na tom o něco lépe ale ortopedický přístroj na noze je běžně používán.Mám těžkou paraparézu mimo jiné i postižení páteře statická skoliosa.Manželce je 65roků a mě bude 63let.

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.