Lékařka radí ženám po čtyřicítce, jak stárnout pomaleji

Čtyřicítka je pro ženu zlomový věk. Dosud vypadala mladší, v tomto věku se ale začíná měnit hladina hormonů, objevují se změny na kůži a v rysech obličeje. Žena přibírá a okolí ji přestává vnímat jako atraktivní. S tím souvisí zhoršení psychického i zdravotního stavu.

Lékařka Jana Martincová v knize „Žena po 40 – sebevědomá a v kondici“ radí, co dělat, aby si i toto životní období žena užila.

„Po inventuře, kterou jsem při psaní knihy absolvovala, vypadám o osm let mladší, jsem o čtyři kila lehčí s vypracovanou postavou, v pase minus deset centimetrů. Naučila jsem se vkusně a svěže líčit a spoustu dalších vychytávek,“ řekla při  křtu knihy Martincová. Knihu napsala s dalšími 12 odborníky a jejich rady sama vyzkoušela.

„Dnes již vypadat přírodně a zestárnout vrásčitá není hrdinství, jak si mnohé ženy myslí. Naopak se cení umět zestárnout s noblesou a grácií, s využitím vědeckých poznatků a jejich důstojnou, nikoli přehnanou aplikací,“ poznamenala kožní lékařka Petra Trojanová.

K problémům v sexu doplnila primářka Petra Sejbalová, že u žen po 40 klesá pozvolna tvorba estrogenů, které mají vliv na plodnost a zvyšují sexuální libido. U žen tak mnohdy nastává pokles zájmu o sex. Při vyšetření se zjistí, zda nezájem ženy o sex nevyvolala porucha štítné žlázy, vysoký tlak, či třeba cukrovka. Velmi často bývá příčinou problém v partnerských vztazích.

„Pokud se zjistí, že problém je na straně partnera, který není ochoten jej řešit, vzniká pro ženu dilema, zda ve vztahu zůstat. Velká část žen z mé praxe upřednostní zachování rodiny pro děti, což znamená, že svoji sexualitu v podstatě obětují,“ řekla lékařka.

Zubařka Irena Červená připomněla, že po 40 by žena neměla rezignovat na péči o chrup. Ani v tomto věku není podle ní pozdě na rovnátka. Vakcinolog Rastislav Maďar dodal, že by ženy neměly zapomínat na očkování. Většinou dávají očkovat jen potomky. Zda se dají očkovat proti klíšťovému zánětu mozku, pneumokoku či meningokoku závisí hlavně na způsobu jejich života.

Populárně naučná příručka začíná procesem omlazení autorky u korektivní dermatoložky, následuje pomoc vizážistky, návštěva praktického lékaře, zubařky, sexuoložky a gynekoložky. S nutriční terapeutkou se autorka poradila o potravinách zpomalujících stárnutí a s kuchařem sepsala zdravé recepty. Kniha zahrnuje i návody na cvičení a rady pro šatník zralé ženy.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.