Znásilnění vozíčkáře? Mladík sanitáře pomluvil, řekl soud

ilustrační foto

Bývalý sanitář novobydžovské nemocnice vozíčkáře neznásilnil, prohlásil včera hradecký soud a jedenapadesátiletého muže zprostil obžaloby. Výpovědi obou byly nevěrohodné a nepřesné, řekl soudce.

Sanitářovi i novobydžovské nemocnici ten případ pokazil pověst. Muž čelil nařčení, že přímo ve špitále znásilnil vozíčkáře, kterého měl na starosti. Teď soud rozhodl, že nic nezákonného neudělal. A to i přesto, že mezi vozíčkářem a sanitářem na začátku zřejmě k sexuálnímu kontaktu skutečně došlo. Postižený mladík si ale zážitky později podle soudu hodně přibarvil.

Osmadvacetiletý Jakub V., který je po mozkové obrně od dětství na vozíku a podle znalců trpí posttraumatickou stresovou poruchou, znásilnění oznámil sestrám v nemocnici v září 2011. Muž mu prý také vyhrožoval smrtí, když to poví.

Sanitář Oldřich F. je nyní bez práce a podle své obhájkyně i ve složité finanční situaci. Na vynesení rozsudku nedorazil. „Výpovědi poškozeného i obžalovaného byly nepřesné, nevěrohodné i určitým způsobem zkreslující i nelogické,“ uvedl soudce Petr Mráka, podle nějž nelze jednoznačně rozhodnout o vině.

Soudu musely stačit protichůdné výpovědi obou mužů a pak také nepřímá svědectví zdravotních sester, pacientů či příbuzných. Takřka všichni svědci se zastávali Oldřicha F. jako obětavého pracovníka a až příliš dobrotivého člověka. Muž je lehce mentálně retardovaný.

Sanitář se o invalidu staral při rehabilitaci v bydžovské nemocnici. Jakub V. ho dokonce přemlouval, ať se stane jeho osobním asistentem, jinak si sáhne na život.

Už při prvním výslechu na policii Oldřich F. přiznal sexuální kontakt, ale byl podle něj dobrovolný. V následujících dvou dnech se však mezi muži mohla podle soudu odehrát nějaká hádka, která vedla až k nařčení sanitáře.

„Je možné, že celá situace vyvrcholila tím, že obžalovaný odmítal další požadavky poškozeného na další sexuální kontakty,“ poznamenal soudce. Vozíčkář už dřív popsal jeden z údajných sexuálních útoků takto: „Osahával mě na celém těle, svlékl mě do naha a masturboval až do mého vyvrcholení. Nejsem schopen někomu fyzicky vzdorovat a nekřičel jsem o pomoc, protože jsem se bál, že mi ublíží.“ Soudce mu však neuvěřil. Řekl, že zneužití pacienta na pětilůžkovém pokoji dopoledne hned naproti sesterně je těžko představitelné.

Po obžalovaném vozíčkář navíc požadoval odškodnění 180 tisíc korun. „Spolupacienti vypovídali, že poškozenému nečinilo potíž mluvit o tom, co se stalo. Pořád to někomu telefonoval a pořád mluvil o odškodnění,“ upozornila obhájkyně Věra Dubcová. Připomněla také, že vozíčkář byl i v jiných nemocnicích známý stížnostmi, volal na personál policii a také požadoval odškodnění. Rozsudek zatím není pravomocný.

Mladá fronta DNES

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.