Každý desátý Čech je ohrožen chudobou

Každý desátý obyvatel Česka je ohrožený chudobou. V současnosti s nedostatkem peněz zápasí 990 tisíc lidí. Na dávky v hmotné nouzi jde letos ze státní pokladny skoro o polovinu víc peněz než vloni.

 

Vyplývá to z aktuálních čísel evropských statistiků. Eurostat ale taky dodává, že jinde v Unii je situace ještě horší. Rostoucí počet chudých znamená i velké výdaje pro český stát. Pouze na dávky v hmotné nouzi jde letos ze státní pokladny skoro o polovinu víc peněz než vloni.

Malá Kateřina sice nezná vzorec, podle kterého statistici vypočítávají hranici chudoby, neboť je jí teprve 6 let, co ale ohrožení chudobou znamená, ví.

Třeba to, že každý den nemůže jíst maso, protože její matka na něj nemá peníze. Hana Rokosová se sama stará o své 4 děti a na konci měsíce dá skoro všechny peníze na nájem, aby s Kateřinou a jejími sourozenci nepřišla o střechu nad hlavou.

Hana ROKOSOVÁ, samoživitelka, Praha:“Nájem je 12 tisíc, 2 tisíce elektriku a 2 tisíce plyn. Pak se dětem musí topit a vyúčtování plynu a elektriky je jednou za rok. To bude asi hustý….“

Přestože si přivydělává, zbývá Haně každý měsíc na jídlo, oblečení, ale třeba i na dětské hračky 3 tisíce 100 korun. Takhle vypadá ohrožení chudobou u těch nejzranitelnějších. Matek samoživitelek. V Česku je jich asi 200 tisíc.

Jan František KRUPKA, národní ředitel sociálních služeb, Armáda spásy: „Ztráta zaměstnání může být velikým problémem, u samoživitelek daleko větším než, než u někoho ze dvojice, když jsou dva živitelé v rodině. “

Sociální podpora, pomoc v hmotné nouzi, příspěvek na péči, dávky pro zdravotně postižené. Lidem v nesnázích stát loni pomohl více než 60 miliardami korun.

Lidé v chudobě se bez sociálních dávek neobejdou. Ani peníze od státu ale na jejich problémy nestačí. Denisa sice leze po čtyřech, postavit se na vlastní nohy ale umí. Její matka zatím ne. Od manžela, který je týral, utekla s dcerou do azylového domu v Ostravě. Obě jsou odkázané na peníze, které jim dává stát.

Monika KOUTNÁ, samoživitelka, Ostrava: „Když to rozpočítám, tak mi zůstává 1500 na jídlo měsíčně. No, není to moc, ale dá se to. “

Monika Koutná přišla do domova pro matky s dětmi v únoru. Zpravidla tady ženy zůstávají rok než si najdou nové bydlení. Řekněte mi, vy nemáte v rodině kam jít, jako nemáte někoho, tetu, strýce?

Monika KOUTNÁ, samoživitelka, Ostrava:“Ne, nemám kam jít.“

I když chudoba v Česku ohrožuje méně lidí než třeba v roce 2005, stále s ní zápasí zhruba každý desátý Čech.

A jak rostou výdaje státu na sociální podporu?

Zatímco kolem loňského srpna bylo bez práce necelých půl milionu lidí, za rok jich přibylo 65 tisíc. Od začátku roku dostali nezaměstnaní na podpoře 6 miliard a 700 milionů korun. Tedy zhruba o desetinu víc než v roce loňském.

A přibylo i Čechů, kteří pobírají pomoc v hmotné nouzi. Ta zahrnuje příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení a také mimořádnou pomoc. A tyto platby vzrostly oproti loňsku o 40 procent. Loni stály bezmála 5 miliard, letos skoro 7.

A kdo může o podporu v hmotné nouzi požádat? Každý, kdo má tak nízké příjmy, že z nich po odečtení nákladů na bydlení nevyžije. Výše podpory se odvíjí od životního minima. To je aktuálně 3 tisíce 400 korun měsíčně. Pro rodinu se dvěma dětmi pak zhruba 10,5 tisíce.

podle reportáže České televize zaznamenala invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.