Zákaz kouření v restauracích by podpořily jen čtyři z deseti stran

Pro zákaz kouření v restauracích jsou strany ANO, KDU-ČSL, SPOZ a zelení.
Zákaz kouření v restauracích by podpořily čtyři z deseti stran, jež v předvolební anketě oslovila občanská iniciativa Česko bez kouře. Pro zákaz jsou ANO, KDU-ČSL, SPOZ a Strana zelených. Zákaz k 1. lednu 2014 se nepodařilo prosadit exministru zdravotnictví za TOP 09 Leoši Hegerovi a také v anketě jeho strana odpověděla, že zákaz nechce, ale veřejnou debatu vítá. Proti zákazu jsou i ODS, Svobodní a Úsvit. Jasný názor nemají ČSSD a KSČM.

V názoru na kouření v restauracích a na zastávkách, či zda se zakáže tabáková reklama na stáncích, se největší politické strany dělí téměř na dvě poloviny, shrnula výsledky ankety Lenka Pipková z občanské iniciativy s tím, že ODS se ankety odmítla zúčastnit, odpověď na první otázku je známá z jejích veřejných vyjádření. Odpovědi ODS na další otázky anketa nezahrnuje.

Podle Pipkové vypadá situace pro zákaz kouření v restauracích mnohem nadějněji než dřív. „Bude nicméně také záležet na konkrétních poslancích a poslankyních, protože hlasování o tomto tématu často není vázané na jednotný názor strany, což bohužel ale nahrává tabákovým lobbistům,“ uvedla.

ČR podle Pipkové jako poslední země v EU neomezuje kouření v pohostinských zařízeních. Podle zákona záleží jen na dobrovolném rozhodnutí provozovatelů.
Pro obnovení úplného zákazu kouření na zastávkách, který byl v roce 2008 zúžen jen na zastřešené stavby, je většina oslovených stran. Proti jsou jen zemanovci, ČSSD a Svobodní, přičemž Svobodní si prý umějí představit, že by o zákazu mohl rozhodovat dopravce či obec.

Reklama na tabákové výrobky je nyní jen v místě prodeje. Přistoupením k rámcové úmluvě o kontrole tabáku se ČR zavázala k úplnému zákazu této reklamy. Pro úplný zákaz jsou KDU, KSČM, Úsvit přímé demokracie, TOP O9 a Zelení, proti jsou ANO, ČSSD, zemanovci a Svobodní.

Větší varování na krabičkách cigaret či zákaz slim cigaret, který Evropská komise dala do návrhu nové tabákové směrnice, většina stran nezavrhuje. ČSSD, SPOZ a Úsvit by ale podpořily jen část týkající se varování na krabičkách. Proti jsou Svobodní a Strana zelených. Svobodní jsou proti takovým zákazům z principu a Zelení se obávají žalob od tabákových společností kvůli narušení hospodářské soutěže.

Odpovědi stran na předvolební anketu iniciativy Česko bez kouře

Jste pro zákaz kouření v restauracích a barech? Jste pro obnovení zákazu kouření na zastávkách? Jste pro úplný zákaz tabákové reklamy/i v místě prodeje? Podporujete nový návrh tabákové směrnice EU?
ANO ano ano ne ano
ČSSD strana nemá jasnou pozici ne ne částečně/pro větší varování
KDU-ČSL ano ano ano ano
KSČM strana nemá jasnou pozici ano ano ano
ODS ne +
SPO-zemanovci ano ne ne částečně/pro větší varování
Svobodní ne ne ne ne
TOP 09 ne, s ochotou diskutovat ano ano ano
Úsvit přímé demokracie ne ano ano částečně/pro větší varování
Strana zelených ano ano ano ne

+ ODS odmítla ankety se zúčastnit, pozice je známá z jiných veřejných vyjádření
Zdroj: Česko bez kouře

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.