Audiopopis u nevidomých pohořel. Televizory si s ním neumí poradit

Před měsícem to byla velká bomba. Nevidomí díky audiopopisu (Audio Description, AD) nově mohou sledovat dění na obrazovkách televizí. Zjistilo se však, že jen málokterá službu podporuje. Pokud chce nevidomý audiopopis mít, musí si koupit televizi moderní.

Česká veřejnoprávní televize i ty soukromé podle zákona musí opatřit tzv. audio popisem minimálně dvě procenta svého vysílání, v případě ČT je to dokonce procent deset. Celé by to bylo moc hezké, avšak set-top-boxy, které využívá většina národa pro příjem digitálního vysílání, si se službou neumí poradit.

Lze tedy říci, že televize vynakládají nemalé prostředky téměř zbytečně, protože namluvený komentář, který nevidomým přibližuje dění v televizi, funguje jen hrstce lidí s novými vestavěnými přístroji na příjem digitálního signálu.

Většina moderních televizorů podle odborníků audiopopis podporuje. V ČR lidé ale ještě často používají analogové televizory a digitální příjem chytají pomocí přípojných set-top-boxů. Z nich AD nefunguje téměř na žádném.

Problém je v tom, že set-top-boxy neumí smíchat dvě zvukové stopy. Aby diváky audiopopis nerušil, je celé vysílání upraveno do dvou zvukových stop. Ty by se ideálně měly spojit právě až v televizoru, kde si každý může nastavit, zda audiopopis chce či ne. Ale právě spojení zvukových stop dělá přijímačům problém.

„Již pár let pro poslech televizního zvuku používám set-top-box TechniSat DigiPal 2 TX. Na něm se mi podařilo poslouchat buď samotný komentář, nebo jen zvuk bez komentáře. Dohromady se mi to nikdy nepovedlo,“ napsal serveru DigiZone.cz zrakově postižený čtenář Josef Louda.

Celá situace je špatná kvůli tomu, že na našem trhu v současné době ani neexistují set-top-boxy, které by AD podporovaly.
„O funkci AD jako další funkci set-top-boxu jsem zatím nic neslyšel. Vím prokazatelně, že set-top-boxy, které se nyní nabízejí, mají funkci skrytých titulků, a to dva druhy: teletextové a DVB – ty se čtou nejlépe, jsou to samostatné bílé alfanumerické znaky, teletextové jsou v kontrastu bílé/černé v liště a mají horší čtecí font písma. Zatím jsem se ale nikdy nesetkal s požadavkem nevidomého na příjem televize. U hluchého ano, zde byla funkce titulků nezbytná,“ uvedl pro server DigiZone prodejce televizní techniky David Rácz a podotkl, že výzkum dostupnosti přijímačů vhodných pro využití funkce Audio Description by měla udělat Česká televize coby veřejnoprávní médium.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání však tvrdí, že průzkumy samozřejmě existují, pro ně není problém, že Set-top-boxy si s AD neporadí. Nové televizory už to zvládnou.
„Současné televizory audiopopisy umí (u televizorů je podpora audiopopisů implementována u některých modelů roku 2007 a pak dále). Pokud je Radě známo, tak například Česká televize vyzývá diváky, aby jí posílali poznatky, jak se které přijímače chovají a následně shromažďuje připomínky, patrně má tedy s chováním různých přijímačů na trhu řadu zkušeností a postřehů od diváků,“ vysvětluje předsedkyně RRTV Kateřina Kalistová.

Je tedy zřejmé, že kdo bude mít o audio popis zájem, tak si bude muset koupit nový televizor. Většinou by měly AD podporovat, ale odborníci doporučují, aby se nevidomí při nákupu raději zeptali prodejce, nebo si vše zjistili přímo u výrobce.

Jedině tak snad budou moci zrakově postižení přijímat audiopopis u pořadů českých televizí. Mezi ně patří třeba oblíbený seriál z dílny ČT Vyprávěj či Ulice a Ordinace v růžové zahradě, které vysílá TV Nova.

invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.