Lidem nechodí včas už ani nemocenská

Po naštvaných matkách, které nedostaly včas dávky na své děti, se na televizi Nova začínají obracet také lidé na nemocenské. I oni marně čekají na sociální dávky, i oni už musejí obracet každou korunu a přemýšlejí co nejlevnějšího si koupí k jídlu, aby mohli zaplatit účty.

moderátor:
Česká správa sociálního zabezpečení ale tvrdí, že se žádné drama nekoná a argumentuje tím, že podle zákona má na odeslání dávek 30 dnů.

redaktorka:
Jan Roubíček z Liberce je už půl roku nemocný a dávky mu podle něj chodí velmi nepravidelně. Přestože roky platí státu zdravotní pojištění, ten mu to teď rozhodně neoplácí.

Jan Roubíček :
Nepřišla mi vlastně nemocenská, zpětně až po měsíci. A nelíbí se mi to, protože už se mi to stalo víckrát, dokonce i zpětně mi to přišlo až za 2 měsíce.

redaktorka:
Jan Roubíček říká, že kdyby neměl přítelkyni, neměl by ani co jíst.

Jan Roubíček :
Kdyby člověk byl sám, tak nevím jak by mohl žít. Kdybych neměl partnerku, tak by to bylo velice špatný, nevím jak bych to řešil.

redaktorka:
Přitom jeho partnerka se má také co ohánět. Je invalidní a její důchod sotva vystačí na nejzákladnější potřeby.

Stanislava Černíková :
A v lednu vlastně máte doplatky za elektriku, za všechno a i to musíte zaplatit. Je to krutý. My jsme se vydali vlastně úplně do poslední koruny, to už pak ani neví jak má vařit, jako z čeho.

redaktorka:
Příběh partnerů z Liberce ale není ojedinělý.

redaktor /citace: Jan Holek/:
„Čekám na ni jak na jaro, ale stále nic.“

redaktorka /citace: Plochá, Straková/:
„18.1. jsem porodila a začátkem února mi přišla nemocenská za prvních 17 dní za leden. Za druhou půlku ledna mi ale navazující mateřská nepřišla.“

redaktorka:
Nemocenskou i mateřskou vyplácí Česká správa sociálního zabezpečení, která spadá pod ministerstvo práce a sociálních věcí Ludmily Müllerové. Ivan Berka a Romana Prošková, televize Nova.

moderátor:
A právě ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerové se podle nespokojených lidí k vyplácení dávek staví přinejmenším laxně. Včera se víceméně vysmála matkám samoživitelkám, které jsou na dávkách absolutně závislé. Stále si tvrdí jen to svoje, úřady mají přece na jejich vyplácení celý měsíc. Stejně jako u mateřské to podle ní platí také u nemocenské a vinu svádí na někoho jiného. Pojďme si její výroky připomenout.

Ludmila Mullerová, ministryně práce a sociálních věcí /TOP 09/:
Potýkáme se opravdu nejen s technickými chybami systému, ale musím říci, že toto je právě dědictví minulého vedení úřadu. Tyto dávky nejsou jediné, co lidé mají k dispozici. Myslím tím jediný příjem a že tedy nejsou závislí pouze na penězích od státu. Chtěla bych ujistit všechny lidi, nejen tedy pobíratele sociálních dávek, že děláme opravdu vše, co je v našich silách.

moderátor:
A teď už jsme živě ve spojení s kolegyní Romanou Proškovou. Romano, ministerstvo práce a sociálních věcí se v podstatě distancuje od problémů a říká, že samotné vyplácení mají na starost úřady práce a Správa sociálního zabezpečení. Když se tedy vrátíme k tvojí první reportáži, co odpověděla právě Správa sociálního zabezpečení na opožděné výplaty nemocenské?

redaktorka:
Dobrý večer. Úřad se omezil pouze na strohou e-mailovou odpověď, ve které tvrdí, že co se týká vyplácení dávek nemocenského pojištění, je situace úplně normální. Žádné komplikace prý nevznikají. Česká správa sociálního zabezpečení argumentuje čísly a mimo jiné uvádí, že nemocenská je vyplácena maximálně do 30 dnů v daném měsíci. Nakonec vzkazuje nespokojeným klientům, že můžou na úřad zavolat a svoji situaci probrat s referentem. Dokonce poslal číslo, na které je možné telefonovat. Takže kdo opravdu už neví kudy kam, může se v pondělí ozvat.

TV Nova

2 komentáře

  1. Rok 2017 a k TOMU 21.2 a Za Leden,jsem dostal jen „nemocenskou“od zaměstnavatele…A ČsSociálního ?? může začíT vyplácet nemocénskou s 2 letým odstupem,aby ubylo Nemocných Stimulantů…,ŽE.???

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.