Televize umožní nevidomým vnímat děj

Nastává doba, kdy nevidomí již nebudou při sledování televizních pořadů odkázáni jen na mluvený projev herců či moderátorů. Díky službě Audio description mohou nově vnímat i obraz televizních monitorů.

Česká televize už od začátku roku testuje novou službu, která má pomocí mluvených komentářů umožnit zrakově postiženým vnímat i obraz, který jim běží na obrazovce televize. Nevidomým už díky službě AD nebudou unikat mnohdy velice důležité detaily pro pochopení děje.

K ostrému spuštění celého projektu došlo 1. února a podle mluvčí ČT je mezi zrakově postiženými o službu zájem, vždyť v ČR žije asi 100 000 lidí se zrakovým handicapem.
Audio description funguje na velice jednoduchém principu. Během pauz v dialozích jsou nevidomým pouštěny namluvené komentáře, které popisují děj. Tímto způsobem už vznikl komentář k velkému množství filmů. TZV. audio popis k filmům pořizuje Občanské sdružení Apogeum.
Zrakově postižení si pro fungování celé služby musí nastavit své televizní přijímače v menu televize. Zde se nastaví zvukový doprovod a následně zvukový popis, u něj lze korigovat i hlasitost audio popisu. ČT dopředu očekává určité problémy na straně diváků, protože ne všechny set-top-boxy a televizory jsou schopny AD reprodukovat.

„Uvítáme všechny informace o změně obvyklého chování set-top-boxů a vestavěných přijímačů při zpracování standardního zvukového doprovodu a na základě vstupů od diváků, kterým je služba určena, se budeme snažit technické nastavení služby AD optimalizovat tak, aby osobám se specifickými potřebami maximálně vyhovovala a poskytovala tak plnohodnotný a kvalitní zážitek z vysílaného pořadu,“ ujistil technický ředitel ČT Ivo Ferkl.
ČT nebude pořizovat komentáře k celému programu,ale jen ke svým pořadům, které jsou bez možnosti vidět obraz složité na pochopení. Z pořadů, které již vyrobila, je službou AD doplněno 14 seriálů ČT s celkovým počtem 137 dílů.

„Mezi díla opatřená službou AD patří také kultovní seriál ČT Vyprávěj, dále pak přírodopisný zábavný cyklus Zázraky přírody, nový dramatický cyklus Nevinné lži, nebo mysteriózní detektivní triptych Ztracená brána. Nově jsou službou AD vybaveny i pořady Setkání s hvězdou, Hledání ztraceného času, Cirkus Bukowski, Čapkovy kapsy, Ach ty vraždy, Cizinec a krásná paní a dalších 57 solitérů,“ upřesnila mluvčí ČT Michaela Fričová.

Během letošního roku veřejnoprávní televize doplní AD k dalším pořadům, například kriminálnímu příběhu Stín smrtihlava, cyklu Neobyčejné životy a velkému množství dokumentů, např. Rozhořčené, Hráč bez limitu, Náš Vašek a Třetí světy.

Službu Audio description mohou zrakově postižení nalézt i na dalších televizních stanicích, zatím sice jen u menšího množství pořadů, ale je jen otázkou času, kdy se služba stane standardem.
Jiří Marek
invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.