Mrtvice mu vzala paměť i řeč, pomohla ale nová metoda

Nemocnice pracují s novou metodou procvičování mozku. Po mrtvici je pacient dnes ve skvělé kondici a duševní rehabilitace mu dokonce zůstala jako domácí koníček. /ilustrační snímek/
František Klusák nedávno oslavil sedmdesátku. Pak ho skolila mozková mrtvice. Přežil, ale život se mu obrátil naruby. Částečně ztratil paměť i řeč.

Odborníci z novojičínské nemocnice mu proto naordinovali novou metodu procvičování mozku, takzvanou kognitivní rehabilitaci. Výsledky se projevily už po několika týdnech.

„Začínali jsme pohodovou komunikací, předčítáním a čtením, stolními hrami a nácvikem psaní. Později jsme zkusili využít k mozkové stimulaci také rádio, televizi nebo mobilní telefon. Na závěr jsme přidali práci s počítačem, procvičovali jsme na něm hlavně schopnost koncentrace. Dnes je pacient ve skvělé psychické kondici, a kognitivní rehabilitace mu dokonce zůstala jako domácí koníček,“ líčí staniční neurologického oddělení Simona Lipovská. Novou metodu procvičování mozku začali jako první v kraji používat už před dvěma lety ve Fakultní nemocnici Ostrava, kde vzniklo kognitivní centrum.

To se zabývá diagnostikou a léčbou poruch paměti, pozornosti nebo logických úvah a plánovacích činností, kterými trpí lidé s poškozeným mozkem po úrazu nebo nemoci. Jde hlavně o pacienty po mozkové mrtvici či zánětu mozku, ale také o pacienty s roztroušenou sklerózou nebo v počátečním stadiu demence, třeba u Alzheimerovy nemoci.

Centrum léčí poruchy mozku pravidelným tréninkem, který vede k obnovení jeho funkcí, například i pomocí speciálního počítačového programu. Lidé docházejí do centra na skupinové terapie dvakrát týdně po dobu tří měsíců. Nejdéle hodinu a půl tam plní různé úlohy. Tím stimulují postižená centra mozku.

Postupně se kognitivní rehabilitace stává součástí léčby i v dalších nemocnicích, především těch, které se věnují léčbě mrtvice. Také v Novém Jičíně teď mohou pacienti procvičovat mozek individuálně při hospitalizaci nebo po propuštění trénují skupinově každou středu odpoledne v tělocvičně pod vedením pracovníků rehabilitačního a neurologického oddělení.

Mladá fronta DNES

http://zpravy.idnes.cz/ mfdnes.asp

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.