Vzala si pojistku, ale peníze od pojišťovny nedostala

Přijít o peníze, je zlé. Ale přijít o zdraví, je horší a právě od toho by měly být pojistky. Když si jednu takovou žena samoživitelka založila, dá se říct, že byla zodpovědná, ale když onemocněla, byla navíc i překvapená. Žádné plnění, tedy peníze od pojišťovny, se totiž nekonalo.

Pavlína Gregorová žije s dětmi v Konicích u Znojma a splácí hypotéku na dům. Aby měla klidný spánek udělala si pojistku. Pojistka je úrazová a vykrytá i na pracovní neschopnost v případě, že by neschopnost trvala déle jak šedesát dnů.

Pojistku  uzavřela u pojišťovny České spořitelny. A měsíčně platila 832 koruny. Loni v březnu onemocněla.

Pavlína Gregorová :
Pracuju v oblasti chirurgie gerolontologie, takže práce zdravotní sestry je náročná po fyzické stránce, takže jsem onemocněla se zády. Ta neschopnost trvala déle, protože do ní spadalo více týdnů rehabilitace.

redaktorka:
A protože neschopnost byla delší, než šedesát dnů, paní Gregorová pojišťovnu požádala o plnění.

Pavlína Gregorová :
A zhruba za další měsíc mě teprve bylo oznámeno, že moje diagnóza spadá pod degenerativní onemocnění, proto pojišťovna nemůže plnit.

redaktorka:
Laicky řečeno, degenerativní onemocnění je onemocnění způsobené stárnutím organismu a v takovém případě pojišťovna plnit nemusí.

Pavlína Gregorová :
V případě, že by teda měli nějaký zájem to prokázat, tak by určitě mě museli na to vyšetření poslat, jo, aby teda měli nějaké podklady, že tím degenerativním onemocněním trpím.

redaktorka:
Proti rozhodnutí pojišťovny se ale paní Gregorová odvolala. Podala stížnost i k České národní bance a pojišťovna případ znovu prošetřila. Vy třeba, když jste se odvolávala, ještě u té pojišťovny, tak jste posílala nějaké nové lékařské zprávy?

Pavlína Gregorová :
Ortopedické zprávy, jak jsem byla léčena, pro co jsem byla léčena, jaké procedury jsem podstoupila a tak dále. V těch rentgenových zprávách nebyly žádné změny degenerativní, ano. Ale jako reakce byla stejná.

redaktorka:
Z čeho jste usoudili, že jde o degenerativní onemocnění páteře?

Jana Jirásková, mluvčí Pojišťovna České spořitelny, a.s., Vienna Insurance Group:
Právě z těchto zdravotnických dotazníků a na základě diagnózy, kterou stanovil lékař.

redaktorka:
Viděl ji nějaký váš lékař, nebo posuzoval to nějaký lékař, to její onemocnění?

mluvčí Pojišťovna České spořitelny
Posuzuje to potom také samozřejmě i náš odborný lékař. Oni už sami likvidátoři mají zdravotnické vzdělání.

Mario Švehelka, advokát, bývalý lékař:
Já skutečně v tomto případě vůbec nechápu, proč pojišťovna nechce té paní plnit. Z dokladů, které jsem viděl, žádné degenerativní onemocnění nevyplývá. Žádný z lékařů, který se k tomu vyjadřoval, který paní ošetřoval, neuvedl, že by paní trpěla degeneračním onemocněním.

redaktorka:
Žádná ta lékařská zpráva nehovoří o tom, že se jedná o degenerativní změny, takže jak jste na to přišli?

mluvčí, Pojišťovna České spořitelny, :
Ono pod degenerativní změnou se skrývá několik typů toho onemocnění. Má to různé formy, různé projevy a ten posudkový lékař, nebo ten náš zkušený likvidátor už to prostě pozná, už ví, co s čím souvisí a je si vědom toho, že pokud se tam napíše nějaká konkrétní diagnóza, která tady v tomto případě byla napsaná, že to má tu souvislost s touto degenerativní změnou.

redaktorka:
Přesto, že lékařské zprávě o žádných degenerativních změnách nehovoří, pojišťovna to z nich vyčetla.

advokát, bývalý lékař:
Je tam uváděno, že se jedná o onemocnění akutní, jedná se o onemocnění u mladé ženy, osmatřicetileté, byl tam proveden dokonce rentgenový snímek krční páteře. Opět nepotvrdil degeneretivní změny.

Pavlína Gregorová :
Můj praktický lékař všude popisuj, že to je akutní, že jsem byla léčena pro akutní onemocnění.

redaktorka:
Takže zprávy, že je rentgen v normě, že se jedná o akutní stav, tak to vás nezajímá?

mluvčí, Pojišťovna České spořitelny:
Samozřejmě by nás to zajímalo, pokud by tam stále se to nedostávalo k tomuhle tomu jádru té věci. Skutečně z tohohle úhlu pohledu my jsme postupovali tak, jak jsme měli.

advokát, bývalý lékař:
Veškerá dokumentace dle mého názoru aspoň z toho, co jsem viděl, svědčí ve prospěch té varianty paní Gregorové, že se u ní o degenerativní onemocnění páteře nejednalo a nejedná.

redaktorka:
A tak paní Gregorové asi nezbude nic jiného, než se obrátit na soud.

Pavel Nastis, advokát:
Pokud se tyto dvě strany nedohodnou, pak to poslední slovo bude mít soud, který bude muset rozsoudit tento spor a v takovém případě bych tedy paní Gregorové doporučil, aby proti pojišťovně podala žalobu, aby se domáhala toho plnění, na které má nárok.

Mario Švehelka, advokát, bývalý lékař:
Obecně pojišťovny mají samozřejmě zájem dosahovat maximálního zisku a to i na úkor nemocných a postižených.

Pavel Nastis, advokát:
Prokazovat se to bude nejspíš znaleckým posudkem z oboru soudního lékařství. Nicméně pokud se paní Gregorová již dnes opírá o své lékařské zprávy a o vyjádření svého lékaře, tak lze předvídat, že i v rámci dokazování před soudem bude řečeno, že se o žádné degenerativní onemocnění páteře nejedná.

Gregorová:
Budu se soudit, protože jsem hodně zaplatila, není to málo peněz a jen tak ze srandy jsem si určitě pojistku neplatila. Takže budu bojovat.

ČT 1    Černé ovce

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.