Jak vysoký příspěvek na auto mohu skutečně dostat?

Jak vysoký příspěvek na auto mohu skutečně získat? Všude se říká, že to může být 200 tisíc korun, to se ale týká asi jen nezaopatřených dětí a těch, kteří pobírají příspěvek v hmotné nouzi? Prý je situace taková, že člověk většinou dostane tak 150 tisíc až 180 tisíc. Na čem tedy závisí výše příspěvku?

Odpověď:

„Stanovení výše příspěvku a přihlédnutí k příjmu osoby žadatele je v zákoně č. 329/2011 Sb. – o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením. uvedeno v § 10 odst. 5:

Výše příspěvku na zvláštní pomůcku poskytovaného na pořízení motorového vozidla se stanoví s přihlédnutím k četnosti a důvodu dopravy, k příjmu osoby a příjmu osob s ní společně posuzovaných podle zákona o životním a existenčním minimu a k celkovým sociálním a majetkovým poměrům – posuzovaných dle ustanovení § 15 zákona č. 111/2006 Sb. Maximální výše příspěvku na zvláštní pomůcku poskytovaného na pořízení motorového vozidla činí 200 000 Kč, dále záleží také na posouzení zdravotního stavu žadatele LPS OSSZ.

Pro úplnost je třeba uvést, že každá žádost je posuzována individuálně, nelze tedy očekávat, že pokud si někdo koupí auto za 200 tisíc Kč, bude mu příspěvek na pořízení motorového vozidla poskytnut ve výši 200 tisíc Kč; jak je již výše uvedeno – záleží na mnoha faktorech,“ vysvětluje celou problematiku mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

Jiří Marek
invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.