Čína zakázala kouřit ve školách

ilustrační foto: gun / sxc.hu

Zákaz kouření v mateřských, základních a středních školách vyhlásila dnes čínská vláda. Jde o nejnovější krok ve snaze omezit návyk Číňanů na tabák, který v zemi představuje jednu z nejvážnějších zdravotních hrozeb.

 

Navzdory dlouhodobé kampani je Čína s odhadovanými 300 miliony kuřáků největším světovým spotřebitelem tabáku a kouření je tam nedílnou součástí společenského života.

Nový zákaz, vyhlášený ministerstvem školství, se netýká univerzit, ty ale budou alespoň muset vyčlenit pro kuřáky zvláštní prostory. Školy také propříště nebudou smět využívat finanční podporu od firem vyrábějících cigarety ani vyvěšovat tabákové reklamy. Ve školních kantýnách už také nebude možné prodávat cigarety.

Ředitelé škol mají za úkol zajistit instalaci detektorů kouře či kamer, které pomohou zákaz uplatňovat a odhalovat viníky. Vzdělávací zařízení, jež nebudou nařízení dodržovat, budou podle ministerstva potrestána.

Čínská vláda podle agentury Reuters směřuje k vyhlášení celostátního zákazu kouření na veřejných místech, který by mohl být přijat už v letošním roce.

Úřady v řadě čínských měst se již nyní snaží omezovat kouření ve vnitřních veřejných prostorách i na jiných veřejných místech, nařízení se ale důsledně neuplatňují. Svou roli hrají značné příjmy plynoucí do státní pokladny prostřednictvím státního tabákového monopolu, který maří zavedení jakýchkoli zásadních protikuřáckých opatření a úspěšně odolává zvyšování cen cigaretových výrobků a opatřování cigaretových krabiček varovnými nápisy.

Kouření bylo v Číně v posledních letech označováno za příčinu úmrtí zhruba 1,4 milionu lidí ročně a představuje jednu z největších zdravotních hrozeb, jakým podle statistik Číňané čelí. Roční prodej cigaret se od roku 2002 do roku 2012 v Číně zvýšil o 50 procent na 2,52 bilionu kusů.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.