Chemikálie obsažené v plastových obalech mohou pronikat do balených potravin a škodit lidskému zdraví, pokud jsou jim lidé vystaveni dlouhodobě. S varováním přišli britští vědci.
Autoři článku, který vyšel v časopise Journal of Epidemiology and Community Health, tvrdí, že určité množství syntetických škodlivých látek z obalů do potravin proniká.
Jde ale o tak malé množství, že samo o sobě zdraví uškodit nemůže, avšak jestliže někdo jí potraviny balené v plastech pravidelně, je jeho organismus chronicky vystaven nízkým dávkám prokazatelně škodlivých látek jako formaldehyd.
K článku se podle britského listu The Guardian vyjádřila i nadace zabývající se obaly potravin. Její členové uvedli, že karcinogenní formaldehyd se v obalových materiálech legálně používá a přítomen je i v plastových nápojových lahvích nebo v nádobí z plastu.
Nejde však jen o formaldehyd, ale o asi 400 dalších chemikálií včetně bisfenolu A využívaného při výrobě plastů. „Zatímco odborníci o těchto látkách stále debatují, konzumenti jsou jim denně a většinou nevědomě vystaveni,“ varují členové nadace.
Podle nich by se do prováděných toxikologických analýz mělo zahrnout také pátrání po buněčných změnách, které nastávají při kontaktu obalů s potravinou a které mohou například způsobovat hormonální změny.
Více by se proto měl podporovat výzkum, který se bude zabývat potenciální souvislostí mezi chemikáliemi, s nimiž jsou potraviny v kontaktu, a chronickými nemocemi, jako je rakovina a diabetes, nebo dále obezita a neurologické problémy.
Přidejte odpověď