Obézní jsou hladoví. Jezte!

ilustrační foto: Malingering Flickr.com

Jsem obézní a mám za sebou operaci kolenou. Nevím, jak svoji váhu snížit, protože beru hodně léků na srdce a krev, takže se při pohybu brzy zadýchám a unavím. Je nějaká cesta ?

Váš problém obezity je třeba řešit ve spolupráci s kardiologem, obvodním lékařem, ortopedem, dietologem, fyzioterapeutem a psychologem, ev. i chirurgem. Je to otázka komplexního přístupu.

K obezitě pravděpodobně napomáhají i léky, které vás možná zavodňují, dále nedostatečnost kardiovaskulárního systému a omezená pohyblivost kolenních kloubů, která snižuje celkový energetický výdej a také snižuje vaše možnosti v rámci cíleného kondičního tréninku. Rovněž bude nutné zasáhnout do vašich stravovacích návyků.

Cesta ke zhubnutí jistě je, jen je třeba správně vykročit. Mezi řádky o tom, jaký je váš krevní tlak, fyzická zátěž či jak se stravujete, lze nalézt nevyřčená slova o vás samotném, o vašich názorech a přesvědčeních:,,Obézní lidé – hladoví lidé“.

Hlad znamená nepřítomnost pestré a vydatné stravy, podávané především pravidelně, v malém množství a několikrát denně. Hladovíme a pak, když už to nevydržíme, doháníme to nárazovým přejídáním.

Tady je možné poněkud překvapivě radit: Jezte!

Nevyrovnaný a proměnlivý vztah k jídlu bývá také průhledem do našeho citového světa, hladovíme po lásce, objetí, vyslyšení.

Další rada: Buďte takový, jaký chcete být! Mějte rád svoje tělo a své přednosti a kvality, jste neopakovatelný originál! Často a přirozeně hladovíme i po plnohodnotném fyzickém vyžití a vlastní sebejistotě, že si dokážeme sami dojít pro celozrnný chléb, pohrdnout výtahem a vyjít nahoru po schodech nebo dojet do práce na kole.

Do třetice: nehýbejte se proto, abyste zhubl! Hýbejte se proto, abyste měl radost z pohybu, z toho, že žijete, že poznáváte sám sebe a že máte stále více síly. Po plavání nebo jízdě na kole se dostaví pocit příjemné zasloužené únavy a spánku.

ilustrační foto: Malingering Flickr.com

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.