Znakový jazyk v kapse

Znakujte s námi. Nová mobilní aplikace výrazně ulehčuje učení jazyka pro neslyšící i jejich příbuzné. Už nemusí chodit do speciálních kurzů. A pokud narazí na neznámý symbol, mohou si ho v mobilu nebo tabletu kdykoli najít.

 

reportáž České televize
Dvouletá Hanička se s rodiči učí znakový jazyk od narození. Zatím jí to jde jen pomalu. Teď ale dostala pomocníka, kterého rodiče nosí všude s sebou.

Michaela ŠVANDOVÁ, matka neslyšící Hany:
Ano, je tam pán a dělá táta. Jakmile nastane nějaká nečekaná situace, kdy to dítě něco zaujme, tak můžeme okamžitě zareagovat, prostě vytáhnete telefon, najdete si to slovíčko, jak se to řekne.

Jitka MOTEJZÍKOVÁ, informační centrum rodičů a přátel sluchově postižených:
Kromě slovíček jsou tam také věty, které jsou využitelné pro komunikaci s malým dítětem. Ono je totiž velice jednoduché se naučit jednotlivá slovíčka, ale učit se propojené celé výpovědi je mnohem složitější.

Složitý ale dosud byl i samotný přístup k výuce. Neslyšící a jejich příbuzní si museli buď kupovat knihy a cédéčka nebo platit kurzy i za několik tisíc. Teď se mohou z tabletu nebo mobilu učit zadarmo.

1300 znaků je v aplikaci rozděleno podle témat a obtížnosti. Seznam slov, které už dítě umí, se dá rovnou poslat mailem třeba lékaři nebo učitelce. A nechybí ani kontrolní testy.

Aplikace „Znakujte s námi“ je určená především rodičům. Mohou tak své neslyšící děti vyučovat vlastně už od prvních dnů jejich života, což je pro ně velmi důležité.

Jana FENCLOVÁ, ředitelka, Centrum pro dětský sluch Tamtam:
Pokud to dítě nemůže, nemá jazyk a nemůže komunikovat, tak se nerozvíjí rozumově, nemůže se rozvíjet dostatečně citově a psychicky.

Díky jednoduchému ovládání teď může začít znakovat každý. Třeba příbuzní stovek tisíc seniorů, kteří přišli o sluch.

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.