Na mole musí být velká show. A vozíčkáři to umí

Vozíčkáři v módních značkách okouzlili v pátek publikum benefiční přehlídky v Rychnově nad Kněžnou. Přehlídka vozíčkářů Elegance bez bariér vydělala přes 120 tisíc korun, které  dostane šestnáctiletý Adam Peška s neléčitelnou svalovou dystrofií. /ilustrační snímek/

Byla to netradiční přehlídka.
Z oblaků dýmu se vynořila krásná modelka s červenými podpatky, jenže na vozíku. Když míjela opravdovou modelku, plácly si rukou. Mladík s rozčepýřenými vlasy vytáčel vozík na mole v prudkých obratech. Další ukázal tetování, slečna s necitlivýma rukama zkoušela roztleskat publikum. Všichni se přitom smáli, i když pro některé byla jízda po mole hodně náročná a s vozíky jim pomáhali i zdraví modelové, třeba profesionál Jan Havlovic.

„Na mole to musí být opravdová show, žádná nuda. Snažila jsem se,“ směje se jedna z vozíčkářek, mistryně České republiky v handbiku Petra Hurtová z České Lípy.
„Adam je mladý kluk, život má před sebou a přitom velmi těžkou nemoc. Tady nejde nepomoci,“ tvrdí další vozíčkářka Romana Košťálová ze Cvikova v severních Čechách. Student Adam Peška je od osmi let na vozíku. Nemůže se hýbat, a tak jen očima těkal sem tam po mole.

O přestávkách ho ostatní vozíčkáři vzali zvesela mezi sebe na focení. „Na takové akci jsem poprvé a je to dobré,“ pochvaloval si student prvního ročníku hradeckého gymnázia Sion High School.
Letos přehlídka vydělala 121 tisíc korun. Rodina k tomu navíc dostala i příslib, že jim rychnovská stavební firma provede práce za 25 tisíc korun. Rodiče slibovali dárcům v sále, že výtěžek použijí na dopravu do školy nebo na hru boccia, kde Adam postoupil do první ligy. „Nějaké peníze si necháme v záloze, kdybychom museli hradit klinické testy,“ děkovala Ivana Pešková, která před čtyřmi lety opustila práci v mateřské škole a věnuje se synovi.
Zhoršující se nemoc znamená pro rodinu řadu komplikací. „Na druhou stranu nám to život neuvěřitelně zjednodušilo. Hodnoty jsou jasně dané. Je to každodenní boj. Problémy, které řeší spousta lidí okolo, se zdají úplně malicherné,“ mínila maminka.

Diváci zhlédli během večera třeba módní kolekce od návrhářky Ivety Vaňkové nebo Marty Musilové. Prostořeká slovenská písničkářka Mirka Miškechová si místo dvou písniček vymohla tři a hradecká pop-rocková kapela Memphis zahrála nadšeným fanynkám svou hitovku Sunshine. Muzikálový zpěvák Ondřej Ruml si pohrál se svým hlasem a za pomoci speciálního přístroje, takzvaného looperu, nahrál vícehlasé písničky.

Zazněla Hit The Road Jack proslavená Rayem Charlesem, ale i Skákal pes přes oves. Ten pozpátku. Přiznal se, že ho vyvedly z koncentrace modelky, v jejichž šatně strávil dvě hodiny.
Benefici zakončily ovace vestoje pro pořadatelky Michaelu Rázkovou a Veroniku Vavrečkovou, vozíčkáře, zdravé modely i pomocníky. Třetí ročník je podle pořadatelek na obzoru.

Štěpánka Tůmová
Mladá fronta DNES  

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.