Očkování dívek proti rakovině čípku se zjednoduší

ilustrační foto: renjith krishnan / FreeDigitalPhotos.net

Očkování třináctiletých dívek proti rakovině děložního čípku se zjednoduší. Místo tří dávek vakcíny Cervarix dostanou jen dvě. Lékaři věří, že zjednodušené schéma zvýší zájem o očkování.

Studie potvrdily, že vakcínu proti HPV virům lze podat devítiletým až čtrnáctiletým dívkám ve dvou dávkách, když mezi první a druhou je interval šest měsíců.

Studie vakcíny Silgard, která chrání proti HPV virům také, se ještě vyhodnocují. Lékaři věří, že zjednodušené schéma zvýší zájem o očkování, podle odhadu pojišťoven pětina dívek třídávkové schéma nedokončí.

Od dubna 2012 hradí zdravotní pojišťovny očkování vakcínou Cervarix, na vakcínu Silgard je malý doplatek. Očkování zajišťují pediatři, na prevenci k nim chodí pravidelně téměř sto procent třináctiletých dívek.

„Dlouhodobá studie u Cervarixu ukázala, že vakcína je natolik účinná, že když se dodrží šestiměsíční interval, tak po první dávce stoupne hladina protilátek a druhá dávka už udrží dlouhodobou hladinu protilátek v pásmu ochrany před virem HPV,“ řekla dětská lékařka Hana Cabrnochová z národní imunizační komise při ministerstvu zdravotnictví.

Pokud je interval mezi oběma dávkami kratší než pět měsíců nebo delší než sedm měsíců, musí dostat dívky dávky tři, a to druhou měsíc po první a třetí za šest měsíců. Stejně tak musejí dostat tři dávky dívky a ženy po dovršení patnácti let. Očkování vytváří nejlepší ochranu v mladším věku, kdy vzniká až dvakrát vyšší hladina protilátek než u dospělých. Proto váže příbalový leták dvoudávkové schéma na dívky do patnáctých narozenin.

„Změna schématu očkování dívek mezi 13. a 14. rokem přinese úsporu i zdravotním pojišťovnám,“ shrnula Cabrnochová a připomněla, že Všeobecná zdravotní pojišťovna nabídla při startu bezplatného očkování v roce 2012 program pro dívky ročníků 1997 a 1998, tedy patnáctileté a šestnáctileté, kterým příležitost „utekla“. Na vakcinaci jim výrazně přispěla.

ilustrační foto: renjith krishnan FreeDigitalPhotos.net
SÚKL

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.