Školy a školky z Ostravy mohou získat peníze na ozdravné pobyty

ilustrační foto: sevenbates sxc.hu

Ostravské základní a mateřské školy mohou znovu žádat o dotaci na ozdravné pobyty pro děti, které město rozděluje ze svého Fondu pro děti ohrožené znečištěným ovzduším. Město má ve fondu k dispozici 7,6 milionu korun, řekl primátorův náměstek Dalibor Madej.

Ostrava patří k místům s nejhorším ovzduším v zemi a ve městě jsou především na podzim a v zimě často překračovány limity pro polétavý prach.

„Fond pro děti ohrožené znečištěným ovzduším jsme zřídili v květnu roku 2010 jako jednu z reakcí města na nepříznivý stav ovzduší a jeho dopadu na zdravotní stav obyvatelstva, zejména dětí. Podle statutu fondu jsou upřednostňovány děti z oblastí, které jsou nejvíce postiženy znečištěným ovzduším,“ připomněl Madej. Ozdravné pobyty od vzniku fondu absolvovalo více než 7000 dětí z 82 základních a mateřských škol.

Jen vloni o příspěvky požádalo 34 školských zařízení. Zájem byl však větší než možnosti města. Celkem školy požadovaly dotace za více než 17 milionů korun, ve fondu však bylo jen necelých 10,5 milionu korun. Školáci nejčastěji míří do Jeseníků či Beskyd.

Minimální doba ozdravného pobytu je 14 dnů. Školské zařízení může na jednoho žáka získat maximálně 4500 korun. Od vzniku fondu do něj dosud bylo vloženo 38,8 milionu korun, dosavadní výdaje činily 31,2 milionu korun. Město dlouhodobě usilovalo o to, aby do fondu přispívali i velcí znečišťovatelé ovzduší působící v Ostravě. Jejich příspěvky však stále nejsou v porovnání s vklady města nějak vysoké. Od roku 2010 firmy do fondu přispěly 6,3 milionu korun, zatímco město 32,5 milionu korun. Z podniků nejvíce do fondu investoval ArcelorMittal Ostrava.

Žádosti o dotaci musejí být letos podány do 25. května. Na pobyty pak úspěšní žadatelé mohou vyrazit od 1. listopadu 2014 do 30. dubna 2015.

 

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.