ČIŽP zakázala prodej nebezpečného odstraňovače nátěrů

Česká inspekce životního prostředí zakázala prodej zdraví nebezpečného odstraňovače nátěrů Stripper Acid od italského výrobce Ecolkem. Výrobek obsahuje dichlormethan, jehož použití může vést k otravám. ČTK to sdělila mluvčí ČIŽP Simona Cigánková s tím, že výrobek nahlásili do evropského informačního systému Rapex.

Chemikálii inspektoři kontrolovali u plzeňského prodejce Matrix Group. Směs obsahovala až 82 procent dichlormethanu, evropská norma Reach přitom povoluje u těchto směsí obsah do 0,1 procenta.

Dichlormethan se používá v průmyslu jako rozpouštědlo i v odstraňovačích nátěrů, v barvách v aerosolových rozprašovačích, jako rozpouštědlo složek v herbicidech a insekticidech a podobně. Během práce s odlakovači nebo spreji obsahujícími dichlormethan v nevětraných prostorech může vést k velmi vážným otravám.

Inhalace dichlormethanu může poškodit i sluch, zrak a psychomotorické funkce. Hlavním rizikem je poškození centrálního nervového systému, které se projevuje bolestmi hlavy, nevolností, závratěmi i ztrátou paměti. Dlouhodobá inhalace dichlormethanu vede k poškození plic, jater, ledvin a kardiovaskulárního systému.

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.