O příspěvek na ozdravný pobyt může v Ostravě žádat i jednotlivec

O příspěvky z Fondu pro děti ohrožené znečištěním ovzduší, který zřizuje město Ostrava, budou moci nově žádat i jednotlivci. Dosud byly peníze na ozdravné pobyty určeny pouze pro mateřské a základní školy. Rozhodli o tom městští radní.

Rozhodnutí radních ale ještě musí schválit zastupitelstvo.

Radní změnu udělali kvůli dvoumilionovému příspěvku od společnosti ArcelorMittal Ostrava, která patří ve městě k největším znečišťovatelům. Podmínkou firmy bylo, že peníze budou čerpat fyzické osoby s dětmi.

„To znamená de facto, pokud bude chtít matka s dítětem vyjet na ozdravný pobyt, tak tyto prostředky jí budou poskytnuty právě z této části, kterou nám poskytl Mittal. To je jediná změna ve statutu fondu ozdravných pobytů,“ řekl primátorův náměstek Dalibor Madej.

Ostrava svůj letošní příspěvek do fondu zvýšila z pěti na 7,5 milionu korun. Požadavky škol totiž výrazně převyšují možnosti fondu a žádní další znečišťovatelé letos do fondu nepřispěli. Firmy ovšem dávají peníze do Státního fondu životního prostředí.

Madej řekl, že město usiluje o to, aby tyto prostředky zůstaly v regionu.

Loni požádalo o příspěvky z městského fondu 32 ostravských škol. Chtěly dohromady více než 17,9 milionu korun, tedy téměř trojnásobek toho, kolik ve fondu bylo. Město nakonec rozdělilo 6,3 milionu korun 16 školám.

Letos mohou školy do 25. května podávat žádosti o příspěvky na pobyty, na něž děti pojedou v době od 1. listopadu 2013 do 30. dubna 2014. Město zatím eviduje jednu žádost, ale předpokládá se, že počet žádostí možnosti fondu opět převýší. Minimální doba ozdravného pobytu je 14 dnů, maximální výše podpory na jednoho žáka je 4500 korun.

invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.