Pěstounem už rychleji

ilustrační foto: sevenbates sxc.hu

Pěstounů v Česku přibývá. Někde až o 100 procent. Stát je totiž začal více podporovat. Např., kdo se stará o 2 děti, dostane měsíčně odměnu 12 tisíc kč. A dalších až 5 tisíc na potřeby každého nezletilého. Na Pardubicku díky pilotnímu projektu navíc najdou děti náhradní rodiče dřív než ve zbytku republiky.

 

reportáž Česká televize

Novorozenec, kterého matka nechala v pardubickém babyboxu loni na Silvestra, by dříve putoval do speciálního ústavu, nově ale dítě už po 2 týdnech našlo náhradní matku. Pardubický kraj v rámci pilotního projektu vyhledává vhodné pěstouny, pro kojence i starší děti.

Pavel ŠOTOLA, radní Pardubického kraje /Koalice pro Pardubický kraj/:
Potřebujeme pěstouny nejen pro zdravé děti, ale i třeba pro postižené děti, pro děti hyperaktivní.

Příklad, pokud je dítě hyperaktivní, vyhledá mu odborná komise rodinu, která má blízko ke sportu. Pardubicko je po Moravskoslezském kraji a Praze třetím regionem s největším počtem pěstounů. Ne každá rodina, ale s žádostí uspěje.

Helena ZAHÁLKOVÁ, vedoucí sociálního odboru, Pardubický kraj:
To klade vysoké nároky na zdravotní stav, na osobnost toho pěstouna.

Zájem o svěření dětí roste nejen mezi trvalými pěstouny, kteří se o děti starají většinou až do jejich plnoletosti, ale i mezi dočasnými pěstouny, kterým úřady svěří dítě na krátkou dobu, než najdou vhodné náhradní rodiče. Klímovi požádali už před časem o krátkodobé pěstounství. Michal Klíma s manželkou jsou zkušení přechodní pěstouni. V současné době se starají o čtyřměsíční holčičku. Neoslovují ji křestním jménem, její jméno se totiž v budoucí rodině může změnit.

Michal KLÍMA, přechodný pěstoun:
Říkáme jí Bea, nebo Bebuna, je to prostě z abecedy, je to naše druhý dítě, který máme v pěstounský péči, takže prostě je to béčko.

Klímovi jsou smířeni s tím, že holčička po několika měsících odejde k nejvhodnějším pěstounům, které komise vybere.

Andrea TRONÍČKOVÁ, dětská psycholožka:
Rodinná péče, ať už náhradních rodičů nebo vlastních, je vždycky lepší, než takzvaně sebelepší ústavní péče.

Díky celému projektu teď náhradní rodiče na dítě nečekají léta, ale jen několik měsíců.

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.