Krása: Chceme posílit výhody spojené se zaměstnáváním zdravotně znevýhodněných

vaclav-krasa

Již od nás víte, že status OZZ byl ministrem Drábkem zrušen a mnohým méně postiženým lidem to přináší nemalé existenční problémy. MPSV v současné době podporuje jeho znovuzavedení. Vede se dialog o jeho nové podobě.

„Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) v roce 2013 připravilo návrh novely zákona o zaměstnanosti, ve kterém navrhuje opětovné zavedení kategorie osob zdravotně znevýhodněných (OZZ) jako jedné z podkategorií osob se zdravotním postižením.

„Posuzování, zda se jedná nebo nejedná o OZZ, a rozhodování o přiznání tohoto statusu bude v kompetenci České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ), resp. příslušné okresní správy sociálního zabezpečení (OSSZ),“ uvedl mluvčí MPSV Petr Sulek.

A dodal, že 14. 2. 2014 byla novela zákona projednána Poslaneckou sněmovnou a byla předána Výboru pro sociální politiku. Podle něj v současné době nelze určit, kdy by mohla začít platit.

NRZP ČR nabízí kompromis

Samotný papír s vyjádřením, že daná osoba je OZZ, ještě nic neznamená, pokud tento status nebude spojený s výhodami pro jeho nositele. Dříve totiž zaměstnavatel získával na OZZ až 8000 korun jako příspěvek na zaměstnávání handicapovaných. Potom, co ale člověk o status přišel, nemohl si už většinou zaměstnavatel postiženého finančně dovolit zaměstnávat.

MPSV v současné chvíli navrhuje, že by zaměstnavatel mohl získat podporu na OZZ maximálně 4000 korun, tedy polovinu toho, co mohl zaměstnavatel získat dříve a současně toho, co může získat na osoby invalidní. Čtyři tisíce ale handicapovaným nestačí.

„NRZP ČR společně s dalšími subjekty navrhují kompromisní řešení, aby podpora OZZ na mzdové náklady činila maximálně 6000,- Kč měsíčně + 1000,- Kč na ostatní náklady, spojené se zaměstnáváním této skupiny lidí. Panu náměstkovi J. Markovi jsem předal výpočty, ze kterých je zřejmé, že státní rozpočet nemůže prodělat, pokud poskytne dotaci zaměstnavatelům ve výše uvedeném rozsahu. Zaměstnavatel za zaměstnané OZZ odvádí zdravotní a sociální pojištění. Zároveň samy OZZ ze svého příjmu z pracovní činnosti odvádějí také sociální a zdravotní pojištění. Pokud nebudou tito lidé zaměstnaní, tak zpravidla nemají jiné finanční prostředky a budou žádat o dávky hmotné nouze do životního minima a příspěvek na bydlení. Jestliže se všechny tyto částky sečtou, tak je jednoznačné, že státní rozpočet nebude téměř nic prodělávat na zaměstnávání OZZ,“ popisuje kompromis předseda NRZP ČR Václav Krása.

Handicapovaní se nebudou moci odvolat

Krása ještě poukazuje na skutečnost, že návrh MPSV dostatečně neupravuje vymezení OZZ. V praxi by to znamenalo, že by zcela záleželo na dobrém rozmaru posudkového lékaře, zda statut OZZ posuzovanému  člověku dá či ne.

„Domníváme se, že je nezbytné stanovit procentní ztrátu pracovních schopností tak, aby bylo zřejmé, kdy už se jedná o osobu zdravotně znevýhodněnou. Navrhujeme, aby statut OZZ byl přiznáván lidem, kteří mají ztrátu pracovních schopností vyšší než 20 %. Je to důležité také proto, aby občan, který se bude domnívat, že byl špatně posouzen posudkovým lékařem, měl možnost opravného prostředku – mohl se proti rozhodnutí odvolat. Jestliže zákon nestanoví žádné kritérium statutu OZZ, není prakticky možné podat opravný prostředek,“ uvedl Krása.

Desátého dubna bude o Novele o zaměstnanosti jednat již zmiňovaný Výbor pro sociální politiku. Věřme, že se dočkáme nějakého výsledku a zákon začne platit co nejdříve.

Jiří Marek
invArena

1 komentář

  1. Dobrý den,
    trpím postižením fibromyalgie a jsem po 2 nepodařených operacích bederní páteře.
    Chtěla bych se zeptat jak je možné ,že u posudkového lékaře mi bylo řečeno ,že fibromyalgii trpí málo lidí a málo se to zná,tak se na to invalid.důch.nevztahuje.
    Citace doktora Koláře:
    Mezinárodní diagnóza M79.7
    Chronický, celkově oslabující bolestivý stav, který zpravidla komplexně omezuje biologické, psychologické, sociální a ekonomické aspekty existence pacienta.
    (Kolář, 2009)
    Více informací na http://fibromyalgik.webnode.cz/

    Moc děkuji za názor
    Věra Rubešová

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.