Olomoučtí lékaři voperovali pacientce speciální EKG

ilustrační foto: Adam-Ciesielski-sxc.hu

Zní to skoro neuvěřitelně, ale přístroj monitorující srdce, tedy EKG, může být menší než krabička od zápalek. V olomoucké nemocnici jako první u nás voperovali tento unikátní přístroj mladé pacientce, zařízení obsahuje i počítač, vysílačku a baterii a jeho životnost je tři roky.

reportáž Prima FTV
To, co ještě před několika lety existovalo jen v hlavách autorů sci-fi románů, se teď pomalu stává skutečností. Speciální EKG, které je tak malé, že ho může operatér pod kůži dopravit jakousi injekční stříkačkou. Celý zákrok pak trvá jen několik sekund.

První pacientkou, které u nás lékaři nový přístroj voperovali, je 32letá žena. Na operačním sále strávila jen 20 minut a nebylo nutné ji ani uspat.

Ivana KLIKOVÁ, pacientka:
Všechno v pohodě, úplně super. Vůbec nic jsem necítila. Jen bych to nemusela ani slyšet. To spíš člověka znervózní, když slyší, co ti doktoři dělají.

Marián FEDORCO, chirurg:
Je to komfort, jednoduchost pro pacienta a šetrnost pro pacienta.

Zařízení pracuje tak, že celý den sbírá důležitá data, večer, když pacient spíš, se EKG spojí s modemem na nočním stolku a záznam pošle k lékaři. V případě problémů ale může odeslat varování okamžitě.

Miloš TÁBORSKÝ, přednosta I. interní kliniky FN Olomouc:
Výhodou je životnost, jsou to minimálně tři roky automatické detekce.
Což je daleko víc, než zvládala předchozí generace přístroje. Tu museli kvůli její velikosti odborníci do těla voperovat. Nové Micro EKG zaznamenává víc údajů, je přesnější a podstatně odolnější. Nevadí mu dokonce ani vyšetření na magnetické resonanci. Celá operace je opravdu velmi krátká a na těle po ní nezůstávají žádné jizvy.

ilustrační foto: Adam-Ciesielski-sxc.hu

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.