Nebojte se endoprotéz

totální endoprotéza kotníku

Bolest, která dokáže připravit mnoho bezesných nocí a každý krok, který se stává utrpením. Tak se většinou projevují začínající potíže s klouby. Ve zdravé kyčli zapadá kulovitá hlavice stehenní kosti do kloubní jamky kosti pánevní. Obě přitom chrání chrupavka, která umožňuje široký rozsah pohybu. Kloub je dále vystlán synoviální membránou, ta produkuje tekutinu, která chrupavku vyživuje a mírní zároveň tření kloubních ploch. Bohužel během let se celý systém opotřebí a mohou se dostavit bolesti.

Pak bývá řešením operace. Náhrada kyčelního kloubu je dnes již běžnou operací. Stále se však jedná o invazivní nevratný zásah, včetně rizika řady komplikací. Lékaři se proto snaží volit alespoň zpočátku méně náročný způsob léčby. U silnějších pacientů například zásadní snížení tělesné hmotnosti, které odlehčí tlaku na kyčle. Doporučuje se také omezení dlouhodobé fyzické zátěže a nošení těžkých břemen. Pomoci může i cílená rehabilitace a cvičení, které udržují pevnost a aktivitu svalové hmoty, případně léky.

Někdy mohou nastat komplikace, protože naše tělo jen tak každou náhradu nepřijme. Umělý kloub je i přes použití nejmodernějších materiálů stále cizorodým prvkem. A tak operatéři nahrazují jen některé klouby lidského těla. Patří mezi ně kloub kyčelní, kolenní, ramenní, loketní, hlezenní a drobné klouby prstů rukou i nohou. Mezi nejčastěji prováděné operace pak patří výměna kloubu kyčelního a kolenního.

Druhy náhrad

Totální endoprotézy. Lékaři je volí, pokud nahrazují všechny kloubní plochy.

Částečné endoprotézy. Ty se používají v případech, kdy se nahrazuje jen poškozená část kloubu.

Cementované endoprotézy. K fixaci protézy se používá takzvaný kostní cement, někdy s přísadou antibiotik.

Klasické cementované endoprotézy patří k levnějším kloubním náhradám. Jsou ale kvalitní a odborníci je doporučují především starším pacientům.

Necementové endoprotézy. Protéza je spojena s kostí postupným prorůstáním do speciálně upraveného povrchu endoprotézy – nejčastěji s hydroxyapatitovým nástřikem.

Necementované endoprotézy. jsou velmi kvalitní ovšem podstatně dražší. Podle dosavadních zkušeností déle vydrží a také zabraňují infekcím spojeným s operacemi.

Hybridní (smíšené) endoprotézy. Jsou to kloubní náhrady, které mají jednu část cementovanou a druhou necementovanou.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.