Den proti rakovině se zaměří na rakovinu plic

Prevence plicní rakoviny a výchova k nekuřáctví jsou tématem letošního Českého dne proti rakovině. Po celém Česku budou tuto středu dobrovolníci nabízet žluté kvítky s tyrkysovou stužkou za 20 korun.

Na Václavském náměstí bude žlutý „osvětový“ stan. Celonárodní veřejnou sbírku pořádá Liga proti rakovině. Upozorní na to, že rakoviny plic v ČR přibývá o 1,5 procenta ročně, příčinou je kouření.

„Rostoucí výskyt nádorů plic a průdušek se týká výhradně žen, zatímco u mužů je mírný pokles. Hlavním rizikovým faktorem je aktivní i pravidelné pasivní kouření,“ řekla předsedkyně Ligy proti rakovině Michaela Fridrichová. Zdůraznila, že kouření je rozhodnutím každého člověka, prevenci tak má každý do značné míry ve svých rukou.

Podle ředitelky české kanceláře Světové zdravotnické organizace (WHO) Aleny Šteflové je varující zejména kuřáctví dětí. „České třináctileté děti jsou podle studie WHO z pohledu kouření druhé nejhorší v Evropě – jednou týdně kouří deset procent dívek a devět procent chlapců, v 15 letech kouří 28 procent dívek a 22 procent chlapců,“ uvedla.

Fridrichová doplnila, že kouření v mladém věku se promítne do statistik za 30 let. Proto je podle ní nebezpečné nechat teď kouřit děti a mladé lidi a je také nebezpečné nechat je kouřit cigarety, které jsou navoněné, obsahují příchuti.

Například mentol zmrazí nervová zakončení a dovoluje inhalovat kouř hluboko. „Tímto způsobem si tabákový průmysl vyrábí budoucí zákazníky, a my máme budoucí zákazníky pro onkologii,“ shrnula Fridrichová, která působí jako onkoložka v Nemocnici na Bulovce.

Liga dlouhodobě podporuje preventivní protikuřácký projekt v mateřských školách Já kouřit nebudu a vím proč a program v základních školách Normální je nekouřit.

Vedle květnového Českého dne proti rakovině pořádá Liga vždy v září a říjnu putovní výstavu Každý svého zdraví strůjcem. Provozuje nádorovou telefonní linku 224 920 935 v pracovních dnech od 09:00 do 16:00, vydává informační publikace, podporuje a organizuje rekondiční pobyty pro onkologicky nemocné a přispívá na hospicovou péči. Více na www.lpr.cz.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.