MPSV na přípravě zákona o sociálních pracovnících využívá experty ze Slovenska

ilustrační foto: Ian Britton / freefoto.com

Experty ze Slovenska přizvalo k diskuzi o připravovaném věcném záměru zákona o sociálních pracovnících Ministerstvo práce a sociálních věcí. Seminář pro sociální pracovníky se uskutečnil včera 14. května v prostorách ministerstva na Karlově náměstí v Praze.

„Velmi si vážím toho, že mé pozvání přijala generální ředitelka Sekce sociální a rodinné politiky Ministerstva práce, sociálních věcí a rodiny Slovenské republiky doktorka Nadežda Šebová, a prorektor Vysoké školy zdravotnictví a sociální práce sv. Alžběty v Bratislavě profesor Milan Schavel se svými kolegy. Diskuse k zákonu o sociálních pracovnících se tak rozšířila o další rozměr a byla velice inspirující,“ vysvětluje Zuzana Jentschke Stőcklová, náměstkyně ministryně práce a sociálních věcí.

Slovenští experti se podělili o zkušenosti s přípravami Zákona o sociálnej práci a o podmienkach výkonu sociálnej práce, v programu byl vyhrazen prostor pro shrnutí historie a současného stavu příprav profesního zákona v České republice a především pro vzájemné předávání zkušeností.

Pracovní materiály k věcnému záměru zákona o sociálních pracovnících, které byly veřejnosti předloženy k diskusi začátkem letošního roku, projdou v nejbližší době na základě výstupů z konzultačního procesu revizí obsahu. „Výhodou je, že se stále nacházíme v konzultačním, nikoli legislativním procesu, a můžeme dále sbírat podněty a zkušenosti od odborníků z terénu. Předpokládáme, že přepracované materiály předložíme v polovině června,“ doplňuje David Pospíšil, ředitel odboru sociálních služeb MPSV.

Zásadními aspekty v koncepci zákona o sociálních pracovnících jsou profesní ukotvení sociální práce, důraz na ochranu lidské důstojnosti a na potřeby klientů, možnost profesního růstu sociálních pracovníků a nastavení základů profesní komory tak, aby byla ochranným a přínosným institutem pro sociální pracovníky.

„Pracujme na sjednocení a hledejme to společné. Na Slovensku jsme dlouho s tématem zákona o sociální práci vyčkávali, až bude politická vůle k jeho podpoře. Cíle právní úpravy máme společné, jedním z těch zásadních je pomoci zvýšit prestiž práce sociálních pracovníků,“ uzavřela debatu Nadežda Šebová, generální ředitelka Sekce sociální a rodinné politiky Ministerstva práce, sociálních věcí a rodiny Slovenské republiky.

Petr Habán
Tisková zpráva MPSV

ilustrační foto: Ian Britton freefoto.com

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.