V USA vyvinuli protézu jakou měl Skywalker

Nově vyvinutou bionickou ruku, u níž byly využity nejvyspělejší technologie, představili její tvůrci jako „Luke Arm“ (foto) po hrdinovi Hvězdných válek Luke Skywalkerovi, jenž podobnou bionickou paži měl poté, co o svoji ruku v souboji přišel.

Nyní, po téměř osmi letech vývoje a testování, bylo tato ultrapokročilá robotická protéza pro amputáře  schválena pro komercializaci americkým úřadem pro regulaci léků a potravin – US Food and Drug Administration (FDA) .

“ Luke Arm , “ jejíž oficiální název je DEKA Arm System, je jednou z nejmodernějších robotických protéz, které kdy byly vyrobeny . Podle FDA je toto první protetická ruka, která dokáže převádět impulsy z nervových zakončení v místě amputace do počítačového jazyka a zpět do hmatových vjemů, takže uživatel protézy má pocit, jako by ovládal vlastní ruku.

DEKA Arm byl vytvořen slavným vynálezcem vozítka Segway Deanem Kamenem a jeho týmem ve společnosti DEKA Research and Development Corp., v Manchester, N.H., v rámci  revolučního protetického programu DARPA.

Cílem programu, jenž dostal grant 100 milionů amerických dolarů, byl vývoj sofistikované protetické ruky s téměř přirozeným řízením ke zlepšení kvality života po amputaci.

Co dělá DEKA ruku tak unikátní je to, že může vykonávat více současně prováděných pohybů, a její zápěstí a prsty dokáží simultánně provádět až šest různých úchytů. Kromě toho silové snímače umožňují přesně ovládat sílu úchopů.

Bionická ruka "Luke arm" přenáší vejce.
Bionická ruka „Luke arm“ přenáší vejce.

„Protetická končetina tak umí zvedat nebo trhat objekty tak jemné jako třeba hrozny či vejce, je  schopna zvládnout i velmi robustní nástroje, jako je ruční vrtačka, “ uvedl pro agenturu Reuters Justin Sanchez, programový manažer DARPA , který dohlíží na program. Protéza umí např. i odemykat dveře nebo krájet nožem.

Zatím neexistuje žádná informace o dostupnosti a ceně.Dean Kamen chce najít partnera na výrobu a prodej své bionické paže za přijatelnou cenu.

DEKA Arm , která má podobnou velikost a váhu jako lidská končetina, spoléhá na kombinaci řídicích vstupů. Hlavní signály přicházejí z elektromyografických (EMG) elektrod , které snímají elektrickou aktivitu svalů blízko místa, kde je připojena protéza. Počítač protézy přijímá signály EMG a vydává příkazy, prsty otevřít nebo zavřít, nebo změnit nastavení uchopení , aby uživatel mohl například manipulovat s mincí, jak je vidět na úvodním snímku.

Dean Kamen vyvinul několik variant vhodných pro různé rozsahy amputace. Limitující je však loketní kloub, jejž DARPA touto technologií zatím nahradit nedokáže.

invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.