Jsme tu, i když nevidíme

foto: výstava Jsme tu, i když nevidíme / www.ranapece.eu

Asi každého někdy napadlo, jak by se nám změnil život, kdybychom přišli o zrak. Jak takový handicap zvládají malé děti a jejich rodiče, teď ukazuje výstava fotografií na Pražském hradě s názvem Jsme tu, i když nevidíme. Potrvá do 30. května.

reportáž televize Barrandov

Určitě stojí za návštěvu. Někteří malí pacienti, kterým lékaři nedávali šanci, dnes dokonce jezdí na kole nebo slaňují.

Když se Lence Bártové narodila dnes devítiletá Eliška, vypadala jako všechna miminka. Až po třech měsících se mamince začalo zdát, že holčička nereaguje na vizuální podněty tak, jak má.

Lenka BÁRTOVÁ, matka nevidomé Elišky:
Po takovém jakoby delším zkoumání se ukázalo na magnetické rezonanci, že teda jí chybí část mozku, dá se říct, říká se to Ageneze corpus callosum. A chybí vlastně ta spojnice mezi pravou a levou hemisférou.

Jakmile opustila paní Bártová nemocnici, spojila se s neziskovou organizací Raná péče Eda. Ta se stará o rodiny s dětmi se zrakovým nebo kombinovaným postižením.

Lenka BÁRTOVÁ,
Ty odborný rady, to, jak to máte dělat, jak máte stimulovat ten zrak, tak to vám musí dát někdo, kdo už s tím má nějakou zkušenost. Navíc samozřejmě to vyrovnání se s tou situací i pro to je hodně důležitý, když vidíte, že v tom nejste sám.

Výstava zachycuje na první pohled úplně zdravé děti. Třeba pětiletý Tadeáš dokonce jezdí na kole, koni, plave a slaňuje.

Petra MŽOURKOVÁ, ředitelka, Raná péče Eda:
Chceme vlastně veřejnosti přiblížit, jaké prožívají životy, jaké mají smutky, jaké prožívají veselé příhody.

Rodiče, kteří se na neziskovou organizaci obrátí, jsou často překvapeni, že dítě může svůj zrak hodně zlepšit.

Petra MŽOURKOVÁ
Velmi často se stane, že vlastně zjistí, že dítě opravdu vidí, že reaguje a potom zrakovou stimulací a cvičením zraku během třeba jednoho roku dokážeme to dítě takzvaně rozkoukat. Takže vlastně šťastné příběhy u nás jsou dnes a denně.
Skutečně nevidomých dětí je totiž jen 5 procent, ostatní trpí „pouze“ slabozrakostí, což školené poradkyně poznají po několika jednoduchých testech.

televize Barrandov

foto: výstava Jsme tu, i když nebvidíme / www.ranapece.eu

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.