V Národním dni hemofilie představuje výstava život s nemocí

Každý svého zdraví strůjcem výstava osvěta

V dnešním Národním dni hemofilie se lidé mohou seznámit na fotografické výstavě s problematikou života dětí s poruchou srážlivosti krve. Do konce června je v pražském Divadle v Dlouhé k vidění 11 fotografií zachycujících 11 dětských příběhů.

V Česku žije tisícovka hemofiliků. Projevem vzácného genetického onemocnění, které postihuje v naprosté většině muže, je nadměrné krvácení, například při úrazech. U závažnějších forem je velkým rizikem bolestivé krvácení vnitřní, do kloubů nebo svalů, které se spouští bez zjevné příčiny. Bez léčby vede nemoc k invaliditě.

Pacienti se obecně musejí vyvarovat nebezpečných aktivit, které zvyšují riziko úrazu, zvýšená opatrnost je nutná především u dětí. Nastavení léčby je individuální a závisí na hladině srážecího faktoru v krvi. V závažnějších případech se podává srážecí faktor preventivně i v době, kdy nejsou patrny žádné známky krvácení. Další variantou je léčba v okamžiku, kdy se objeví krvácení spontánně.

Na léčbu dochází hemofilik do zdravotnického zařízení, nebo může mít domácí léčbu, kdy si sám, v případě dětí rodiče, po domluvě s lékařem přípravek aplikuje. Služba domácí péče spočívá v zajištění specializovaných zdravotních sester, které přijedou k pacientovi domů a pomohou mu s aplikací léku, rehabilitací, převazováním ran a zkontrolují také pacientův zdravotní stav. Službu hradí zdravotní pojišťovny.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.