Vada řeči jako hendikep na trhu práce

V Brně vznikla kavárna, kde obsluhují lidé s vadou řeči. Pacienti po mrtvici s tracheostomií, anebo těžce koktaví, totiž mají obrovský problém sehnat práci.

reportáž Česká televize, Brno

Stát navíc jejich zaměstnávání nepodporuje. Občanské sdružení LOGO proto otevřelo kavárnu, kde lidi s takovým hendikepem uplatnění najdou. Vadou řeči trpí každý dvacátý Čech.

Osmadvacetiletá Jana Wognarová z Ivančic měla problémy s mluvením od malička. Až po škole ale zjistila, jak moc dokáže zadrhávání ovlivnit život.

Jana WOGNAROVÁ,
2 roky jsem byla na pracáku z toho důvodu, že jsem se vlastně zadrhávala. Někteří zaměstnavatelé opravdu, když viděli, s čím jsem přišla, s jakým vyjadřováním, tak dávali aj najevo, že s tím nesouhlasí.
Sehnat zaměstnání, ve kterém jí neodmítnou předem, jí pomohlo sdružení LOGO. Pro podobně postižené teď otevřelo kavárnu. Zatím tady pracují 4 zaměstnankyně.

Hana JELÍNKOVÁ, sociální pracovnice:
Buď se s tím člověk narodí, nebo při špatně skončené operaci, anebo při určitém šoku, jo, dostane třeba šok, lekne se, anebo při určité nehodě, jo, po cévních mozkových příhodách.
Kromě toho, že pracovnice kavárny obsluhují hosty, zároveň každý den pečou dezerty a připravují občerstvení. Je mezi nimi i pětapadesátiletá Monika Svobodová. Měla autonehodu, bolí jí páteř, dosáhne proto na částečný invalidní důchod. K platu tak dostává i peníze od státu, a zároveň se vyplatí i tomu, kdo jí zaměstná, dostane na ni totiž dotaci. Jenže její kolegyně, které trpí pouze vadou řeči, už pro trh práce tak výhodné nejsou. Navíc nemůžou pracovat například jako sekretářky, prodavačky nebo telefonní operátorky.

Tomáš OSTRÝ, ředitel kavárny, předseda občanského sdružení LOGO:
Současný systém je totiž nastaven tak, že se řeší pouze to fyzično, to znamená, pokud ten člověk se dokáže fyzicky sám o sebe postarat, tak není brán další zřetel.
Občanské sdružení LOGO se tak snaží alespoň oslovovat zaměstnavatele a vysvětlit jim, že pokud člověk neumí pořádně mluvit, neznamená to, že vůbec nemůže pracovat. Kdo má přesto problém, může se obrátit na kavárnu. Zatím jsou tam ještě 2 volná místa.

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.