Dětí s vadami řeči přibývá

ilustrační foto: PhotoeXpress

Dětí s vadami řeči přibývá. Kapacity logopedických ordinací a speciálních mateřských škol pro ně přestávají stačit. Podle odborníků je problém v tom, že rodiče jim málo čtou a nepovídají si s nimi a čas u počítače nebo s mobilem jim ve vývoji řeči nepomáhá.

 

reportáž České televize

Do dvou let byl Adam neslyšící, dnes je mu 5, má kochleární implantát a učí se mluvit v logopedické mateřské škole. Dětí s podobným problémem je tady 60. Školka je beznadějně plná.

Marie OLŠOVSKÁ, ředitelka logopedické MŠ: Máme stále problém s tím, že odmítáme ty děti u zápisu a je nám to bohužel líto, ale kapacita, kapacitu musíme dodržet.

Máš JIROUSKOVÁ, klinická logopedka: Denně nám volá přibližně 5 až 6 nových zájemců o logopedickou péči.

Že zájem o služby logopedů je skutečně veliký, potvrzuje i to, že jen v této ordinaci přijali za poslední týden 17 nových dětí.

Dědičnost, méně povídání s rodiči, to jsou jen některé faktory, proč dětí s vadami řeči stále přibývá. Vývoj řeči pak brzdí i moderní technologie – hraní na počítači, tabletu nebo s mobilem.

OLŠOVSKÁ  Oni třeba tady přijdou ve 4 letech a poprvé vidí leporelo. Takže tam je to jasné, že to je zanedbání ze strany rodičů.

S výslovností bojuje i šestiletá Katka. I ona patří mezi ty, kteří téměř denně hrají hry na tabletu, mluvit při hře s nikým nepotřebuje.

Zuzana ŠILEROVÁ, matka Kateřiny:
Když má zákaz týden nebo 14 dní hrát na tabletu, tak si myslím, že to je nejlepší trest, jaký ona může dostat.

Nárůst dětských klientů u logopedů potvrzují i statistiky. Kliničtí logopedi loni vyšetřili o téměř 10 tisíc dětí více než v předchozích letech. Celkem tedy téměř 100 tisíc.

 ilustrační foto: PhotoXpress

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.