Mám nárok na výměnu vozíku po pěti letech?

ilustrační foto

Dotaz: Mám mechanický vozík 5 let. Elektrický vozík 3 roky. Mám nárok na výměnu mechanického vozíku po 5 letech?

Odpověď:
Uvádíte, že máte mechanický a zároveň elektrický vozík, taková skutečnost je vzácnou výjimkou, protože elektrický vozík se předepisuje výhradně jen v případech, kdy postižený není schopen ovládat vozík mechanický.

„Ve výjimečných případech po řádném zdůvodnění předepisujícím lékařem může být schválen souběh elektrického a mechanického vozíku. Jedná se o individuální posouzení jednotlivých případů, musí být zdůvodněno, proč je požadován další vozík, k jakému účelu a jak bude mech. vozík využíván (často se jedná o sociální aspekt nikoli zdravotní důvod),“ vysvětluje mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Z uvedeného vyplývá, že nárok na nový mechanický vozík můžete mít pouze ze zcela výjimečného důvodu, protože pokud Vám byl zapůjčen elektrický vozík, není žádný důvod pro to, abyste měl i ten mechanický.

Oldřich Tichý ještě dodává, že nárok na výměnu mechanického vozíku po pěti letech má postižený pouze v případě, že vozík nesplňuje technický stav, TJ. je nebezpečný k dalšímu používání a nebo je potřeba provést opravu vzhledem k jeho technickému stavu. Funkčnost vozíku posuzuje technik dodavatele zdravotnické pomůcky a revizní technik VZP.

Pro úplnost je ještě nutno uvést, že zákonný nárok na zapůjčení nového elektrického vozíku má postižený po sedmi letech, i zde ale platí to samé, co u vozíku mechanického.

Jiří Marek
invArena

1 komentář

  1. Dobry den prosim sdelte mi jestli ma muj manzel narok na elektricky vozik je drzitelem prukazuZTP/P je nepohyblivy na levou stranu je po transplantaci ledviny a je diabetik na inzulinu dostali jsme vok od VZP mechanicky bydleli jsme na vesnici v rodinnem domku ale ted jsme se prestehovali do mesta abychom mohli ven na prochazky mezi lidi manzelovi je 65roku a me 63 a ted kdyz jsme vyjeli na prochazku tak jsem zjistila ze ja ho neudrzim kdyz je cesta z kopecka protoze vozik nema na drzatkach brzdy dnes jsem byla na pojistovne a tam mi rekli ze voziky s brzdama vubec nemaji pridelat si je nesmim a vlastne ze mi vubec nemuzou pomoci vozik mame tri roky kdyz jsme byli na vesnici tak jsem ho vyvezla na zahradu nebo k sousedum tam jsem to nepocitila ale tady ve meste je to hruza Prosim sdelte mi jestli mame nejakou sanci ziskat vymenu voziku nebo ten elektricky dekuji

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.