Hluché dívce voperovali implantát do obou uší zároveň

ilustrační foto: Adam-Ciesielski-sxc.hu

Pětiletá dívka dostala při červencové operaci ve Fakultní nemocnici v Brně kochleární implantát do obou uší zároveň. V Česku se tak stalo poprvé. Díky implantátům již brzy uslyší…

 

Adélka z jižní Moravy letos prodělala zánět mozkových blan a ztratila kvůli tomu sluch. Díky implantátům ale brzy uslyší znovu, řekl dnes v Brně novinářům operatér Ivo Šlapák.

Nemocnice operuje neslyšící pacienty pravidelně. „Poprvé v zemi však dostalo dítě implantáty do obou uší při jedné operaci,“ řekl k jedinečnosti zákroku Šlapák. Podle něj neslyšící dříve dostávali implantát většinou jeden, který u nich prolomil bariéru ticha. Obvyklou by se však měla stát operace obou uší.

Dívka prodělala zánět mozkových blan. „Kvůli meningokoku ohluchla. Nejprve slyšela okolní věci velmi potichu, až ztratila sluch úplně,“ řekl otec dívky. Rodiče se s dcerkou od té doby dorozumívají gesty, protože ještě neumí číst.

U děvčete nezabrala žádná obvyklá opatření jako antibiotika, vitaminy nebo podpůrné léky, a proto se musela brzy uskutečnit operace. „Kdybychom ji neoperovali co nejdříve, chodbička, kde se nachází sluchové ústrojí, by postupně zarostla kostí a operace už by nebyla možná,“ vysvětlil Šlapák.

Právě on zavedl dívce do obou uší elektronické zařízení nazvané kochleární implantát, které jí umožní vnímat zvuk. Nyní ale musí dívka zhruba měsíc počkat, než jí lékaři implantát aktivují. Do té doby si na něj musí tělo zvyknout. Potom by dívka měla normálně slyšet, nicméně její vnímání bude trochu horší než u ostatních. „Lidé, kteří dříve slyšeli a po ztrátě sluchu dostali implantát, říkají, že zvuk vnímají jinak. Přesto je pro ně návrat zpět mezi slyšící velkým skokem a implantát by nikdo z nich za nic nevyměnil,“ řekl Šlapák.

ilustrační foto: Adam-Ciesielski-sxc.hu

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.