Čechy znepokojuje šíření eboly, ruší cesty do ciziny

Většinu Čechů podle průzkumu agentury STEM/MARK znepokojuje šíření viru ebola. Ruší kvůli tomu cesty do ciziny, a to nejen do západoafrických zemí zasažených epidemií.

V Africe si od začátku roku ebola vyžádala již přes 1100 obětí, většinou právě Západoafričanů. Podezření na nakažení ebolou se ale objevilo také ve Spojených arabských emirátech, kde zemřela žena z Nigérie cestující do Indie.
Znepokojení informacemi o šíření smrtícího viru vyjádřilo v průzkumu STEM/MARK 59 procent Čechů. Zhruba třetina dotázaných se kvůli ebole vyhýbá postiženým africkým zemím, ale téměř pětina Čechů dokonce nyní raději necestuje nikam do zahraničí.

V souvislosti s africkou epidemií si přibližně třetina lidí v České republice začala důkladněji mýt ruce. Čtvrtina Čechů si teď také při nákupech zjišťuje, zda potraviny nepocházejí z afrických zemí. Více než desetina dotázaných se snaží vyhýbat letištím a nádražím, o něco menší podíl účastníků průzkumu se vyhýbá i nemocnicím nebo vůbec jakýmkoli místům s větší koncentrací lidí.

Agentura STEM/MARK prováděla průzkum od 13. do 15. srpna prostřednictvím internetového šetření na reprezentativním vzorku 506 lidí ve věku 15 až 59 let.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.