Zloději ukradli nemocnému dítěti dotované auto

TV Nova uvedla případ matky sedmnáctiletého mentálně postiženého chlapce z Karlových Varů. Za příspěvek pro osoby se zdravotním pojištěním si koupila osobní vůz, který potřebovala pro převážení syna, a podobně jako mnoho lidí, kteří příspěvek čerpali, auto nepojistila.

Jenže teď vůz někdo ukradl a pokud policie zloděje nevypátrá, bude muset příspěvek vrátit. Jde o 200 tisíc korun.

I samotný Patrik byť s těžkou mentální retardací si uvědomuje, že se stalo něco špatného. Autem ho maminka vozila prakticky všude, hlavně k lékařům.

Auto někdo ukradl, stalo se to v noci na pondělí. Na pravém předním kole mělo rezervu.
Auto stálo zaparkované hned vedle domu v karlovarské čtvrti Stará Role. Zloděj ho ukradl, přestože za oknem byla viditelná cedulka označující, že auto využívá osoba se zdravotním postižením, navíc s Patrikovou fotografií.

Kateřina KREJČÍ, mluvčí PČR Karlovarského kraje:
My po pachateli krádeže vozidla intenzivně pátráme a žádáme širokou veřejnost o pomoc.

Patrikovi rodiče jsou v zoufalé situaci. Auto neměli pojištěné, pojistka 12 tisíc korun ročně se jim zdála vysoká. Pokud se auto nenajde, budou muset příspěvek 200 tisíc korun na jeho nákup vrátit.

Pavel SIVÁK, otec postiženého chlapce:
Člověk na to nemá, aby prostě nějaký splátky….

Václav KRÁSA, předseda, RPOSZP:
Musí tam bejt havarijní pojistka, pro to aby to nemuseli vracet.
Stát se chrání před možným zneužitím těchto příspěvků. Vrátit 180tisícovou dotaci za nákup auta musela před rokem i matka chlapce s mozkovou obrnou z Teplic. Naštěstí jí pomohly sponzorské dary. V Hradci Králové zase někdo ukradl auto rodičům nevidomého a postiženého hocha. Dotaci museli vrátit, protože ani v tomto případě policie zloděje nedopadla.

televize Nova

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.