Chceme zdvojnásobit životní i existenční minimum

Plánuje se 5procentní zvýšení životního a existenčního minima. KSČM však takové zvýšení považuje za nedostatečné a mluví rovnou o dvojnásobku. Rozhovor České televize se členem sněmovního rozpočtového výboru Jiřím Dolejšem.

Co přesně je životní minimum? Jde o vládou stanovenou minimální částku, která stačí k zajištění výživy a dalších základních potřeba člověka, případně rodiny.

Existenční minimum určuje taky kabinet. Lidem by mělo umožnit v „jen“ přežít. Na tuhle částku ale nesmějí spadnout děti, starobní důchodci nebo invalidé s těžším stupněm postižení. To jsou skupiny, které mají vždycky nárok alespoň na minimum životní. A právě od něj se pak odvíjí řada dalších sociálních dávek, mezi nimi třeba příspěvek na živobytí nebo doplatek na bydlení.

A od výše životního minima se taky odvozuje počet lidí, kteří mají nárok na přídavky na děti nebo na porodné.

V Událostech vítám místopředsedu KSČM a taky člena sněmovního rozpočtového výboru Jiřího Dolejše.

Vaše strana považuje plánované 5-procentní zvýšení životního a existenčního minima za nedostatečné a mluví rovnou o dvojnásobku, jenže to by znamenalo i další miliardu pro rozpočet. Kde byste ji tedy hledali?

Jiří DOLEJŠ,
Tak je to skutečně minimální krok, který je daný tím, že cenová hladina za ty 3 roky stoupla nebo stoupne asi o 5 procent. Já si myslím, že každý, kdo zkusil žít z takových peněz, tak chápe, že to je velmi málo a že to je na hranici přežití. Někteří dokonce pod. Takže proto ten požadavek. Já si myslím, že prostor v rozpočtu na větší navýšení je, samozřejmě podle toho, jaké zdroje se naleznou. Rozpočet na rok 2015, si myslím je ale nezbytné …
Ano, to jsem se právě ptala, to znamená, že jaké zdroje byste hledal konkrétně vy, kde přímo, v jaké kapitole, jestli dokážete jmenovat?
V rozpočtu jsou vždy minimální rezervy, tady by se jednalo o čísla v řádu sta milionů, půl miliardy korun. Takže by se to dalo najít ve vládní rezervě a podobně. Já si myslím, že tam ten prostor je.
Může si Česko ve chvíli, kdy i přes vzmáhající se ekonomiku očekává deficit kolem 80 miliard korun, vyšší dávky dovolit?
Já si myslím, že to především potřebují lidi. Rozpočet to určitě unese, koneckonců i ekonomika, ať již bude růst podle plánu nebo o něco méně, tak zdroje vygeneruje, bohužel nevygeneruje zdroje navíc, protože vláda nepřijala naše daňové návrhy, ale i tak si myslím, že ten prostor tam je, nebojíme se toho.
Pravicové strany navrhují navázat dávky životního minima na odpracování určitého počtu hodin veřejně prospěšných prací, to byste podpořili jako strana?
Samozřejmě nabídka veřejných prací je jedno z pomocných řešení, ale daleko důležitější je, aby byla skutečná práce, vázaná veřejná práce už jednou narazila, narazila, když to přezkoumával, když to přezkoumával Ústavní soud. Já si myslím, že tady je třeba být opatrný a při vysoké nezaměstnanosti si myslím, že ta obava zparazitování není tak silná, abychom se toho báli.
Říká Jiří Dolejš, místopředseda KSČM, já vám děkuji za rozhovor.

 

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Zvýšení životního a existenčního minima je výsostnou pravomocí vlády. O tom, jak se obě dávky pro lidi v nouzi od příštího ledna změní, by měl Sobotkův kabinet definitivně rozhodnout během listopadu.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.