Projekt na pomoc seniorům

ilustrační foto: PhotoXpress

Ne všichni senioři potřebují neustálou péči. Proto přibývá služeb, které jim umožňují zůstat doma. Vyznat se v sociálním systému jim i jejich rodinám pomáhá projekt Domov je doma. Zatím funguje v pražské Ústřední vojenské nemocnici.

ilustrační foto: PhotoXpress

Česká televize

Celý život malovala květiny, krajiny a taky lidi. Teď je akademické malířce Heleně osmdesát devět let. Po vážné zlomenině kyčle byla tři měsíce v nemocnici. Pak se vrátila domů.

Helena VANČUROVÁ, akademická malířka:  Za žádnou cenu jsem nechtěla do nějakýho ústavu nebo do nějakého domova důchodců. Já jsem radši doma. Já prostě bych tady chtěla zůstat.
Přiznává, že pomoc potřebuje, dvakrát týdně za ní chodí pečovatelka.

Helena VANČUROVÁ:  Nakupuje, pak mi vytírá, pak mi pomáhá s koupelí, ano, a ještě luxuje.

Aby ani další senioři s bystrou myslí zbytečně nežili v ústavech, pomáhá projekt Domov je doma.

Lenka GUTOVÁ, náměstkyně ředitele Ústřední vojenské nemocnice:  Už na začátku hospitalizace plánujeme propuštění. Naší snahou je samozřejmě pacienty především propustit do vlastního sociálního prostředí, to znamená domů.

S tím může pomoci i nezisková organizace. Příbuzní totiž sami často nevědí, jak se starat a jestli to zvládnou.

Simona BAGAROVÁ, ředitelka společnosti Krása pomoci:  Pomáháme jim představit veškerý služby, který jsou tady dostupný a za pomoci naší sociální pracovnice jim nejenom dáváme kontakty, ale pomáháme jim to i zprostředkovat a zařídit.

A taky se zorientovat v systému příspěvků, na který má ošetřující člen rodiny nárok. Už za tři roky, pokud je politici schválí, pomůže taky krátkodobá pečovatelská dovolená, která funguje v sousedním Rakousku.

David POSPÍŠIL, ředitel odboru sociálních služeb MPSV:  Bychom chtěli ulehčit pečujícím osobám tak, aby mohly z práce přejít do té pečovatelské dovolené, obdobně, jako je to v rámci mateřské a rodičovské dovolené.

Aby dočasně pokryla ztrátu příjmů u lidí, kteří se o příbuzného seniora nebo handicapovaného celý den starají.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.