I bez zraku se dá naplno žít

ilustrační foto: bowling autor ARTS / Flickr.com

Reportáž TV Barrandov o muži, který je důkazem toho, že i bez zraku se dá naplno žít.ilustrační foto: bowling autor ARTS / Flickr.com

Michal Krch z Hradce Králové při úrazu oslepl, ale vyrovnal se s tím. Nejen že vystudoval, ale také pracuje jako masér a navíc hraje na špičkové úrovni bowling.

Teď už o svém omezení dokáže bez problémů vtipkovat, ale se slepotou se musel naučit žít a nebylo to jednoduché. Podle něj je na to jednoduchý recept, nesedět doma a nespoléhat se jen na invalidní důchod. A tak vystudoval vysokou školu a udělal si masérský kurz.

Michal KRCH, nevidomý masér:  Nevidomý masér má obrovskou výhodu v tom, že ženský, nevím proč, ale daleko míň se před ním stydí. Asi doufají, že, že je nevidím tak jak vy, ale já je samozřejmě těma rukama vidím.

Michal si dokonce našel i neobvyklého koníčka, hraje na špičkové úrovni bowling. Musel si sice pořídit speciální zábradlí, kterým se při pohybu na dráze orientuje, ale je několikanásobným šampionem Česka a z Otevřeného mistrovství Evropy dvojic přivezl loni stříbrnou medaili.

Michal KRCH:   Asistent by měl samozřejmě popsat trajektory dráhy, koule, což když hraju excentrem je trošičku komplikovaný, protože ta koule vlastně jede, nebo v ideálním případě by měla jet mírně vpravo a pak na konci udělat takovej háček a trefit se mezi jedničku a trojku kuželku.

Velkou oporou je Michalovi jeho manželka Veronika. Ta funguje i jako navigátor a také po každém pokusu mu řekne, kam kouli poslat a které kuželky případně zůstaly stát. A není to vždy jednoduché.

Veronika KRCHOVÁ, manželka:   Zajiskření se objevuje dost často, svěřenec je dobrý, ale musím být velmi přísná.

Nevidomý hráč bowlingu se teď připravuje na další turnaje, chce také uspět v soutěži ještě vyšší, než dosud. Michal Krch věří, že z bowlingového šampionátu v Soulu v příštím roce si přiveze třeba i nějakou medaili.

TV Barrandov.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.