Nemám ID, ani nemocenskou. Mám vůbec nárok na nějakou pomoc?

ilustrační foto: murielle / stock.xchng

Čekám na rozhodnutí o přiznání ID. Jsem na úřadě práce a nemám nemocenskou. Do práce kvůli zdravotnímu stavu nastoupit nemohu. Mám vůbec nárok na nějakou finanční pomoc?

Dotaz:
Jsem vedena na úřadě práce. V květnu jsem měla těžký úraz, zlomenina páteře – bederní obratel. Na doporučení neurologa jsem si požádala o ID, komise již proběhla. Dostala jsem jen nějaký papír, spíš rozhodnutí, že se nejedná o dlouhodobě nepříznivý zdr.stav, oficiální rozhodnutí přijde z důchodového v Praze. Na vyjádření mají 90 dní. Ale co mně zajímá… Nemám nárok na žádnou nemocenskou, ani od sociálky, jelikož můj partner pobírá Id a údajně nám to stačí pro dvě osoby. Cítím to jako velikou nespravedlnost, do práce nastoupit nemůžu, protože mi to zdr.stav nedovolí, ale nemoc.nepobírám. Mám vůbec nárok na nějakou finanční pomoc? Kam se mám obrátit?

Odpověď:
Píšete, že nemáte nárok na nemocenskou a ani žádné jiné sociální dávky pomoci v hmotné nouzi. Pokud však žijete pouze z invalidního důchodu vašeho partnera, je přinejmenším možné, že byste mohli mít nárok alespoň na příspěvek na bydlení.

„Nárok na příspěvek na bydlení má vlastník nebo nájemce bytu přihlášený v bytě k trvalému pobytu, jestliže 30 % (v Praze 35 %) příjmů rodiny nebo jednotlivce nestačí k pokrytí nákladů na bydlení a zároveň těchto 30 % (v Praze 35 %) příjmů rodiny je nižší než příslušné normativní náklady stanovené zákonem.“
Podrobnější informace o příspěvku na bydlení se dočtete zde:
Jak si zjistím, že mám nárok na příspěvek na bydlení

Veškeré informace o tom, jak řešit Vaši životní situaci by Vám měli podat na úřadě práce, kde si také můžete o příspěvek na bydlení požádat.
Na stejném místě si můžete zažádat i o průkaz OZP, na který byste vzhledem k popisovanému zdravotnímu stavu mohla mít nárok.

Jiří Marek
invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.