Třídit odpad mohou i nevidomí. Na kontejnerech je Braillovo písmo

ilustrační foto: Brian Forbes Flickr.com

V některých městech již mohou odpad třídit i nevidomí. Technické služby totiž na pokyn radnic opatřují kontejnery na třídění odpadu speciálními nálepkami v Braillově písmu.ilustrační foto: Brian Forbes Flickr.com

Podle České televize kontejnery na třídění odpadu teď v Karviné snadno rozpoznají také slabozrací nebo nevidomí lidé. Radnice je označila speciálními nálepkami v Braillově písmu. Zatím je polepeno jen několik kontejnerů a náklady jsou v řádech tisíců. Pokud se projekt osvědčí, polepí v Karviné i další popelnice.

Helena Gorecká nevidí od narození. A stále se objevují překážky, se kterými se musí vyrovnávat. Teď třeba při třídění odpadu.

GORECKÁ : I když mi vlastně otec ukázal, jak ty popelnice jsou v pořadí, takže každou chviličku to bylo přehozené, protože jak popeláři ten odpad vyvážejí, tak to nedávají nikdy na původní místa.

Přišla s nápadem kontejnery polepit speciálními nálepkami pro nevidomé. A radnice souhlasila.

Šárka SWIDEROVÁ, mluvčí, Karviná:  Modrý, žlutý označujeme kontejnery na plasty a na papír, a samozřejmě zatím máme 5 základních sérií pro ta místa, u kterých vím, že nám bydlí nevidomí nebo slabozrací.

Jediný kontejner, který nálepku nepotřebuje, je na sklo. Nevidomí ho dobře poznají podle odlišného tvaru.

SWIDEROVÁ: Postupně zjišťujeme zájem a potřebu a samozřejmě budeme v tom pokračovat po celém městě i na sídlištích.

Nálepky vyšly radnici jen na několik tisíc korun. Helena Gorecká už má další nápad, jak pomoci nevidomým. Nálepkami by chtěla označit také zastávky městské hromadné dopravy, aby lidé s postižením lépe poznali jejich názvy.

V Praze 4 se nachází deset stanovišť, kde Pražské služby vybavily kontejnery štítkem s Braillovým písmem, který nevidomé a slabozraké spolehlivě navede.
Ti, kteří systém vyzkoušeli, si ho velmi pochvalují. Právu to potvrdil František Brašna ze Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých v České republice (SONS ČR).

„Jsme s tím poměrně spokojeni. U popelnice jste většinou sami, nemáte se koho zeptat,“ konstatoval. Potíž je v tom, že Pražské služby disponují několika druhy popelnic na tříděný odpad, štítky nemůžou být pokaždé na stejném místě, takže se nejdřív zkoušelo, jak rychle cedulku lidé dokážou najít, jak nový systém dokážou použít. Existovaly různé verze, než se ujala tato, která slouží přibližně osm měsíců.

O celopražském rozšíření projektu se nyní jedná se zástupci magistrátu. Do diskuse se zapojí SONS ČR i další sdružení.

 

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.