Evropský soud rozhodne o osudu ochrnutého Francouze Lamberta

foto: southernfried / MorgueFile

Evropský soud pro lidská práva dnes začal rozhodovat o osudu ochrnutého Francouze Vincenta Lamberta, který je již šest let upoután na nemocniční lůžko a nemá naději na návrat do normálního života. Verdikt se očekává do dvou měsíců. Případ rozděluje jeho rodinu a oživil debatu o podmínkách konce života ve Francii.

foto: southernfried / MorgueFile

Manželka pacienta za podpory lékařů a šesti z osmi sourozenců manžela loni prosadila u francouzského soudu, že jejího ochrnutého muže lze odpojit od přístrojů, které ho udržují při životě. Proti tomu jsou ale Lambertovi katoličtí rodiče a zbylí sourozenci, kteří se obrátili o pomoc na evropský soud při Radě Evropy ve Štrasburku.

Osmatřicetiletý Francouz, který od těžké havárie v roce 2008 trpí nezvratným poškozením mozku, je v takzvaném vegetativním stavu v nemocnici v Remeši a nevnímá. Francouzský zákon z roku 2005 zakazuje aktivní eutanazii, ale umožňuje za určitých podmínek nechat zemřít člověka, jehož stav je podle lékařů beznadějný.

„Nenechat Vincenta Lamberta odejít, to znamená ho nerespektovat,“ řekl v úterý bývalý šéf paliativní péče v Remeši Eric Kariger, který se před léty o Lamberta také staral.

„Doufám, že Evropský soud pro lidská práva bude s to zastavit toto šílenství. Vincent není na konci života, je ochrnutý,“ řekla jeho matka Viviane Lambertová po úterním příjezdu do Štrasburku.

Prezident François Hollande se loni vyslovil pro přijetí nového zákona, který by umožňoval nevyléčitelně nemocným „ukončit důstojně svůj život“. Vláda pověřila tým poslanců, aby prozatím alespoň navrhl úpravy zákona z roku 2005, který je podle ní málo známý, špatně pochopený a nesprávně aplikovaný. Národní shromáždění se tím má zabývat koncem měsíce.

foto: southernfried / MorgueFile

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.