Svařákový pochod přátelství pomáhá Barunce z Huštěnovic

foto: MorgueFile

Udělat pohybem v přírodě něco pro své zdraví, přispět k dobrým stykům mezi sousedními obcemi, ale také navštívit osmiletou Barunku Volfovou z Huštěnovic, která je postižená spinální svalovou atrofií, a předat její mamince finanční dárek.

To byl cíl sedmého ročníku Svařákového pochodu přátelství. V sobotu jej uspořádali členové folkloristicko¬ ¬recesistického seskupení Baňa Babice.

„Tluču, tluču, otevřete, přišli k vám,Baňáci‘ otevřete,“ upravenou slokou známé písničky přišli babičtí recesisté úderem desáté hodiny sobotní pozvat bývalého starostu obce Miloslava Maňáska na sedmý ročník Svařákového pochodu přátelství. Před jeho domem mu,Baňáci‘ předali půllitrovou láhev slivovice, on je zase počastoval tou svojí.

Podruhé v historii pochodu byl opět připraven vyrazit s babickými recesisty do terénu. Než se tak stalo, dostali folkloristé od Marie Maňáskové, manželky exstarosty, velký růženec ze samých lepších dobrot a nádavkem k němu ještě baňu, která je součástí rukávců na ženském kroji. „Baňa pořádá několik let burzu krojů. S manželem jí přejeme, aby se jí vydařila i letos. Proto jsem Bani k té letošní burze připravila malý příspěvek, pořádnou baňu, v níž je ukryta láhev slivovice, pečlivě obalena vatou,“ řekla smějící se Marie Maňásková.

Její manžel řekl kdobru, že při druhém ročníku Svařákového pochodu vítal se svou ženou jeho účastníky jen v papučích. „Při tanci na silnici před domem manželce šupáky odletěly, takže tančila na zledovatělé vozovce bosky,“ odkryl faux¬pas Miloslav Maňásek. „Aby nebyla bosa jenom manželka, zul jsem ponožky také a sólo jsme dotancovali bosky. Všechno pak napravila vana s horkou vodou, v níž jsme si nohy umyli i zahřáli,“ přiznal se smíchem exstarosta Miloslav Maňásek.

A pak už vyrazila skupina babických folkloristů a recesistů na pochod přátelství. Nejprve se zastavila u své členky Olgy Daňkové, která vdávala svou dceru Michaelu, aby jí popřáli hodně štěstí na nové cestě životem ve dvou. Pak,Baňáci‘ zamířili za Barunkou Volfovou do Huštěnovic.
„Její mamince jsme předali výtěžek ze vstupného, které jsme vybrali při páté krojové burze, pořádané v závěru měsíce srpna loňského roku. K tomu jsme přidali i finanční příspěvky členů Baně,“ prozradila Marie Šuranská, kronikářka babických nadšenců. „Jim patří náš velký dík nejen za návštěvu naší Barunky, které zazpívali několik písniček, ale také za finanční dar. Ten použijeme pro Barušku na zakoupení léků, které jsou dostupné pouze v USA,“ informovala její maminka Alena Volfová.
Ta se musí o svou dceru, která je napojená na plicní ventilátor, jež za ni dýchá, starat 24 hodin denně.

Od Volfů zamířili babičtí nadšenci na radnici za starostkou Sušic Vladislavou Vlachynskou, kde byli vlídně přijati, ale také pohoštěni. Poté se vydali do kudlovické Hubáčkovy ulice,aby u vinného sklípku Miloše Stuchlíka, v němž v přecházejících ročnících pochodu poseděli při jeho dobrém vínečku a zapěli si písničky ze svého repertoáru, zapálili zesnulému vinaři svíčku a uctili jeho památku. V cíli, v babické hospodě na hřišti, si pochodníci pošmákli na vynikající česnekové polévce, připravené Emilem Horníčkem.

slovácké noviny

foto: MorgueFile

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.