Projedou stopu, aniž by ji viděli. Vedou je traséři

 O tomto víkendu se na lyžařském stadionu v Bedřichově uskuteční 48. ročník slavné Jizerské 50. Tradičního běžeckého klání se za podpory Nadace Leontinka již od roku 2008 pravidelně účastní běžci se zrakovým postižením.

Letošní ročník zaznamenává rekordní účast, do závodů v rámci Jizerské 50 nastoupí celkem 15 běžců s postižením zraku ve věku 13 až 60 let.
Nadaci Leontinka bude v páteční Mini Jizerské a také v sobotní štafetě reprezentovat hned šest dětí ze sportovních oddílů pro zrakově postižené z Plzně a Liberce. Do štafetového závodu také nastoupí tým složený ze dvou zrakově postižených běžců a dvou zástupců Nadace Leontinka a spřáteleného sdružení Jeden na jednoho.

Intersport Jizerskou 25 poběží celkem šest nevidomých běžců a v neděli se na 50 km trati představí pět závodníků s postižením zraku.
Všechny běžce na trati doprovodí zkušení traséři. „Nevidomí běžci se drží ve stopě svého traséra a orientují se podle jeho hlasu, případně pomocí dalších zvukových pomůcek,“ vysvětluje Radka Králová, koordinátorka sportovních projektů Nadace Leontinka. V technicky i orientačně náročném jizerskohorském terénu tak budou moci závodníci z týmu Nadace Leontinka ukázat, že i se zrakovým postižením se dá sportovat a dokonce závodit.
Nadace Leontinka dlouhodobě rozvíjí sportovní aktivity zrakově postižených. Vedle běžeckého lyžování podporuje zejména běh, veslování a cyklistiku na tandemových kolech.

http://www.jablonecky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.