Navzdory dešti si účastníci svůj Den s handicapem užili

„Nikdy předem nevíme, jak to dopadne, ale líbí se mi, že do toho všichni jdou s nadšením,“ řekla organizátorka projektu Zuzana Kolářová

Lipno nad Vltavou – Minulou sobotu se v lipenském lyžařském areálu konal už pátý ročník Dne s handicapem. Počasí devatenácti rodinám, které se ho účastnily, ze začátku moc nepřálo, pršelo, bylo deset nad nulou a foukal silný vítr, ale během dopoledne se mraky protrhaly a od oběda už na sjezdovky svítilo sluníčko.
„U samotného zrodu tohoto projektu jsem stáli, aniž jsme to tušili, já s manželem. Máme nevidomou dceru a před lety jsme iniciovali setkání Rodičů a přátel nevidomých dětí tady na Lipně a tehdy jsme zjistili, že jsou tady ideální podmínky a že se tu nevidomým dobře lyžuje,“ přibližuje vznik této tradice její zakladatelka a organizátorka Zuzana Kolářová. „Pak se objevil návrh na projekt a já jsem byla oslovena, aby sehoujala. Líbilo se mi to, tak jsem do toho pustila a pomaličku se to rozjíždělo.“ Bylo to, jak Zuzana Kolářová říká, pole neorané. „Postupně jsme zjišťovali, jaké vůbec máme možnosti, jaké existují monoski a jak v tomto sportu vůbec přistupovat k lidem s různými typy handicapů. Začínali jsme s vozíčkáři, dnes k nám jezdí i nevidomí nebo děti s Aspergerovým syndromem,“ přiblížila, pro koho je projekt určen.
Handicapované lyžaře mají na starosti instruktoři lipenské školy, kteří jsou pro jízdu s monoski i nevidomými speciálně vyškolení. Začínají ve Fox parku, zdatnější lyžaři pak jezdí na Jezerní sjezdovce. „Někteří jezdí jenom na mono ski, někteří zkouší na svých lyžích a my jim pomáháme,“ popsala, jak den probíhá, Zuzana Kolářová.
„Jsme tady poprvé,“ řekla Pavlína Havlová z Holubova, maminka sedmnáctiletého Matěje. „O Dni s handicapem jsme věděli, ale nikdy jsme se sem nedostali.“ Zatím s Matějem jezdili jenom na sáňkách. „Nebojím se, těším se,“ dodal rozesmátý Matěj. „Rádi bychom jeli na lyže i s mladším synem, takže bychom Matějovi zaplatili hodinu s instruktorem, aby i ten druhý mohl jezdit a my jeli jako rodina,“ vysvětlila hlavní důvod, proč se přijeli s Matějem naučit lyžovat na monoski.
Ostřílený lyžař na monoski je patnáctiletý Martin Písek z Českých Budějovic, který přijel na Lipno s celou rodinou. „Baví mě to moc, jezdíme sem od začátku, takže už pátý rok,“ popsal své pocity z lyžování na monoski s instruktorem Martin. „Já nejezdím, Martin jezdí s instruktorem a manžel je s mladším sedmiletým synem ve Foxparku,“ doplnila svého syna maminka Jana Písková.
„Nikdy předem nevíme, jak den dopadne. Je to vždycky velký otazník, hlavně co se malýchdětí týká, ale líbí se mi, že do toho všichni jdou s nadšením,“ dodala organizátorka dne Zuzana Kolářová.
ZUZANA GABAJOVÁ

http://ceskokrumlovsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.