Vozíčkáři a tělesně handicapovaní budou mít bezpečný vstup do Máchova jezera

Tělesně handicapovaní se dočkají bezpečného vstupu do vod Máchova jezera na Českolipsku. V Doksech připravují lávku nejen pro vozíčkáře. Do vody se díky ní snadněji dostanou i senioři. Český rozhlas

v dílně, která patří společnosti, která provozuje nejen lodní dopravu, ale stará se i o hlavní pláž, se připravuje vstup do vody pro handicapované lidi.

Vladimír REICHERT, ředitel společnosti Regata Máchovo jezero:
Předpokládám, že handicapovaný jsou i třeba věkem někteří občani, kterým se špatně chodí přes písek a potřebujou i zábradlí, aby se dostali do vody. Takže to jim umožní molo a čistou nohou se dostane zase z vody a nebude chodit přes pláž, přes písek.

Vysvětluje ředitel společnosti Regata Máchovo jezero Vladimír Reichert. Tím, že to je vlastně na výšku postavená, tak to vypadá jak klec. Jak dlouhé bude vůbec to molo, ten vstup?

REICHERT,:
Vstup do tý vody bude 8 metrů dlouhý, ukončený to bude podestou 3×3 metry, která bude, předpokládáme, 10 centimetrů pod hladinou jezera.
Vozíčkáři sjedou podle zábradlí na podestu. Ta bude v rovině, takže ten vozejk si tam jenom zajistí a z toho vozíku vystoupí rovnou do vody. Předpokládáme, že na kraji tý podesty, že by mohlo být tak půl metru na dno jezera.

Jiří TÁZLER, :
ještě tam musíme dát podlážky, který jsou udělaný z plastů, teď ty konstrukce máme, je to polotovar, potřebujou ještě obrousit, pak se dají do lázně v zinkovně. To celý se pozinkuje, takže by to nemělo reznout a mělo by to vydržet nějakej čas.

 proč bude na konci hlavní pláže?

REICHERT,
Právě proto, že v těsný blízkosti máme toalety pro vozíčkáře a zároveň i šatnu, kde se můžou převlíknout.

Bude tady probíhat nějaká ještě terénní úprava?

REICHERT,:
Ano, máme pozvanej stroj se lžící, který nám upraví pískový podloží, jenom abysme měli rovný terén pro ty handicapovaný, když budou vystupovat z lávky a rozhodnou se jít dál do jezera.

Bude třeba tady na hlavní pláži služba, která by těm handicapovaným pomohla?

REICHERT,:
Určitě, budou mít i telefonní číslo na tý lávce, kde na zavolání přijde zdravotník jim pomoct, co budou potřebovat, buď je svézt do tý vody nebo jim pomoct z vody ven.

Lávka, která umožní handicapovaným vstup do vody, by měla být hotová v dubnu před začátkem sezony.

1 komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.