Test Rovnosti prověřil ubytovny

ilustrační foto: Jari / MorgueFile

Po problémech v ubytovnách poskytujících sociální služby otestoval Deník Rovnost 40 z nich. Většina s malými chybami prošla.

Malý domov pro sedmadvacet lidí, většina na vozíku. Do výtahu se postel nevejde. Tyto podmínky panovaly v Domě pokojného stáří v Brně. Redaktoři Deníku Rovnost se do něho, stejně jako do dalších čtyřiceti ubytoven, vydali. Sháněli ubytování pro fiktivní příbuzné.

Nejhůř z testu vyšla nelegální ubytovna v Kunštátu na Blanensku. Provozovatelkou nedávno opraveného rodinného domku, který je součástí zchátralého hospodářského stavení, je znovu Chrystyna Černejová. Ta loni v létě po kontrole ombudsmanky Anny Šabatové zavřela ve městě Centrum komplexních služeb pro rodinu a domácnost. Tamní pracovníci přivazovali klienty k posteli a zabavovali jim peníze.
Černejová však podniká stále, jen o pár ulic dál. „Nemáme žádný penzion pro důchodce, ale rodinný domek, který pronajímáme a zprostředkováváme služby sociálních asistentek,“ popsala.

U domku nejsou na zvoncích žádná jména ani kontakty na služby pro důchodce. Stejně jako na internetu. Dovnitř se redaktoři Deníku Rovnost ani sociální pracovníci krajského úřadu nedostali. „Zařízení není registrované, takže porušuje zákon. Dovnitř nás však pustit nemusí, protože jde o její majetek. Jde o kličku v zákoně. Věc jsme předali policii a budeme se snažit ubytovnu co nejrychleji odstranit,“ shrnul vedoucí odboru sociálních věcí Jihomoravského kraje Martin Petřík. Majitelce hrozí až milionová pokuta.

Bez chyby neprošel ani Dům na půli cesty v Pohořelicích na Brněnsku. Podle místních se ví, že jsou v zařízení problémy s drogami a alkoholem. „Náš dům je pro problémové mladé lidi přímo určený. Když nám přerůstají přes hlavu, nebo když vidíme, že naše pomoc klientům nikam nevede, domluvíme se na spolupráci se speciálními léčebnami,“ uvedl vedoucí instituce Ladislav Nevrkla.

Poskytovatele sociálních služeb s ubytováním bude ombudsmanka kontrolovat i letos.“Máme plán návštěv, ale musí být neohlášené, proto k tomu nemohu prozradit víc,“ přiblížil vedoucí jejího sekretariátu Petr Lesa.

V hodonínském okrese trápí zájemce o dlouhodobý pobyt v domovech s denní péči většinou jediné – nedostatečná kapacita. Budoucí klienti si tak musejí například v Hodoníně řadu měsíců na přijetí počkat. Téměř tři sta zájemců v pořadníku mají v Domově na Jarošce, více než roční čekání musejí podstoupit také ti, kteří chtějí trávit své dny v péči zaměstnanců S­Centra. Na nový domov čekají i penzisté ve Vacenovicích, kde je naprojektovaných patnáct bytů.

http://hodoninsky.denik.cz/

VERONIKA GECOVÁ ZPRAVODAJOVÉ ROVNOSTI

ilustrační foto: Jari / MorgueFile

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.