Nadace Dobrý anděl pomáhá těžce nemocným, přispět může kdokoliv

ilustrační foto: azrainman Flickr.com

Nemoc v rodině blízké vždy velmi zasáhne. Když jde ke všemu o dítě, problémy jsou mnohem větší. V případě stanovení vážné diagnózy člena rodiny musí jeden z rodičů přerušit své zaměstnání nebo o něj dokonce přijde, aby se mohl o nemocnou ratolest starat.

Královéhradecký kraj – „V případě rodiče samoživitele je vždy finanční situace rodiny ještě horší. Zatímco ze dne na den rodině klesne příjem téměř o jeden plat, objeví se mnoho výdajů spojených s léčbou,“ potvrdila Markéta Křížová z nadačního fondu Dobrý anděl.

Podobný případ se stal v královéhradecké fakultní nemocnici, kde v dubnu loňského roku malému Markovi lékaři diagnostikovali akutní leukémii. Ihned začala léčba, v rámci které absolvoval sérii chemoterapie.

Již na začátku léčby rodině nabídli pomocnou ruku Dobří andělé, kteří se rozhodli takovým rodinám pomáhat. Díky nim přichází každý měsíc finanční příspěvky rodinám s dětmi, které se vlivem rakoviny nebo jiné vážné a život ohrožující nemoci, dostaly do finanční tísně. Sto dvacet rodin, kterým nadace pomáhá, bydlí v Královéhradeckém kraji.

Peníze dostali hned

„Nejdříve jsme nechtěli o pomoc požádat, říkali jsme si, že to zvládneme sami. Zpětně jsme rádi, že jsme pomoc přijali, na začátku léčby jsme ani netušili, kolik nových nákladů nás čeká. Já byla v té době nezaměstnaná, půl roku jsem si hledala práci, krátce potom, co jsem ji našla, tak Mareček onemocněl, ani pracovní smlouvu jsem nestihla podepsat. Příspěvek na péči jsme získali až za půl roku. Dobrý anděl nám finanční pomoc poslal následující měsíc od odeslání naší žádosti,“ vzpomíná maminka Marka, která s manželem vychovává v Jičíně ještě mladší dceru.

Jejich nejčastějším výdajem je doprava do vzdálené nemocnice, doplatky na léky, vitamíny a nízkobakteriální strava. Důležité jsou také desinfekční přípravky, Mareček musí být v co nejsterilnějším prostředí, aby jej neohrozily různé bakterie. Maminka uklízí a desinfikuje domácnost několikrát denně. Léčba leukémie je dlouhodobá, většinou trvá dva roky, Mareček má za sebou první rok. Nejvíce ho mrzí, že nemůže mezi ostatní děti. Bratrovým nemocněním trpí také malá Lucinka, která v době zahájení školní docházky oba rodiče také velmi potřebuje.

Rodiny, které žádají o pomoc, musí přiložit k žádosti potvrzení diagnózy od svého lékaře. Spolupráce s lékaři a sociálními pracovníky je pro nadaci klíčová. Právě oni znají zdravotní a sociální stav pacienta. Přihlášky se následně každý půlrok obnovují, aby měla nadace jistotu, že má rodina na finanční pomoc stále nárok. O finanční příspěvky mohou zažádat rodiny s nezaopatřenými dětmi, kde má dítě nebo rodič onkologické onemocnění nebo dítě jiné závažné onemocnění, jako je například svalová dystrofie Duchenne, cystická fibróza, chronické selhávání orgánů, nemoc motýlích křídel, kombinované postižení a další.

Pomoci můžete i vy

Zapojit do pomoci rodin nemocných je jednoduché, stačí se zaregistrovat na www.dobryandel. cz a začít přispívat. Nadace odevzdává příspěvky dárců do posledního haléře rodinám nemocných. Navíc každý Dobrý anděl vidí prostřednictvím svého Andělského účtu konkrétní příběhy rodin, kterým pomohl.

Hradecký deník
http://hradecky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.